Mobilitate Urbană în Iași

Propunerile Ieșenilor: Proiecte în implementare

3 proiecte care îmbunătățesc mobilitatea urbană în Iași sunt în curs de implementare:


Piste de biciclete interconectate - în Iași și în Zona Metropolitană

Inițiator: Andrei Prisecaru
Consilier adoptiv: Daniel Piftor (PMP)

Andrei Prisecaru propune interconectarea pistelor de bicicliști din oraș și conectarea Iașului, prin piste, cu zona metropolitană. Crede în metoda „pașilor mărunți”. Mai întâi, pistele pot fi interconectate prin marcaje, iar comunitatea, educată să respecte bicicliștii, pentru ca mai apoi să se intervină asupra pistelor care nu respectă standardele de proiectare și să fie construite altele noi. Vezi prezentarea proiectului și fișa sa inițială.

Ieșenii sunt invitați să i se alăture lui Andrei pentru a inventaria toate zonele în care bicicliștii întâmpină probleme. În a doua etapă, vor căuta soluții pe care le vor propune echipei administrative. În perioada ianuarie-februarie 2018 se derulează discuțiile preliminare în vederea încheierii unui parteneriat între Primăria Iași și Primăria Ciurea.

Intră în grupul de lucru scriindu-i lui Andrei pe pagina de Facebook. Proiectul este în desfășurare până în luna iunie 2018.


Rastele de biciclete sugestive: 1 mașină = 10 biciclete

Inițiator: Ioana Amăriuței-Popa (ProBike Addiction)/
Consilier adoptiv: Eduard Boz (P.N.L.)

„Ideea rastelelor de bicicletă sugestive – pe locul unei mașini pot fi parcate 10 biciclete a pornit de la o deplasare pe care am avut-o la Graz în luna noiembrie, și asta nu pentru că am văzut acest tip de rastele, ci pentru că am observat că pentru dezvoltarea unei culturi a folosirii mijloacelor de transport alternativ precum bicicleta, este necesară infrastructură pe de o parte, dar și schimbarea mentalităților.

Acest proiect consider că acoperă ambele aspecte. Rastelele sunt funcționale – pot fi parcate 10 biciclete în siguranță deoarece pot fi securizate atât de cadru cât și de roți. De asemenea, aceste rastele au impact la nivel simbolic – transmit un mesaj clar: pe locul unei mașini pot fi parcate 10 biciclete și, de asemenea, au impact la nivel social pentru că pot genera schimbări comportamentale: oamenii se pot simți încurajați să pedaleze și să lase masinile acasă atunci când văd în Iași aceste locuri pentru parcarea bicicletelor”, notează Ioana Amăriuței-Popa. Vezi prezentarea proiectului și fișa sa inițială.

Ieșenii sunt invitați să i se alăture Ioanei pentru a identifica locurile potrivite din oraș, pentru instalarea rastelelor și pentru a găsi producătorii și, respectiv, sponsorii potriviți.

Intră în grupul de lucru, scriindu-i Ioanei. Proiectul este în desfășurare până în luna iunie 2018.


Aplicație și Website pentru estimarea timpilor de așteptare în stații și identificarea rutelor optime

Inițiator: Emanuel Sescu
Consilier adoptiv: Dumitru-Marcel Istrate (P.S.D.)

Emanuel Sescu lucrează în industria IT. Propune ieșenilor să dezvolte colaborativ o aplicație care să monitorizeze în timp real poziția autobuzelor și a tramvaielor pe traseu, estimând timpii de așteptare. Integrează sugestii despre rutele optime în funcție de situația din trafic și poate indica chiar și gradul de aglomerare a autobuzelor, respectiv, a tramvaielor. În stații și în mașini pot fi amplasate panouri digitale de informare, cu timpii de așteptare și conexiunile pentru schimbarea rutei. Vezi prezentarea proiectului și fișa sa inițială.

Ieșenii sunt invitați să i se alăture lui Emanuel, ca să dezvolte colaborativ această aplicație.

Intră în grupul de lucru scriindu-i lui Emanuel. Proiectul este în desfășurare până în luna iunie 2018.