Andrei Prisecaru: piste de bicicliști conectate, Iași conectat cu Ciurea și Lunca Cetățuii prin piste de bicicliști & educație rutieră

– Ce soluție vrei să implementezi colaborativ, alături de alți ieșeni și cu sprijinul aleșilor și-al administrației locale?

• Conectarea localităților Ciurea și Lunca Cetățuii, de Iași, cu piste pentru bicicliști pe ambele sensuri, prin prelungirea și reamenajarea pistei existente și întreținerea ei.
• Conectarea pistelor pentru bicicliști din oraș.
• Educarea oamenilor privind circulația pe pista de bicicliști.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de această măsură?

Intrarea în Iași dinspre CUG – Lunca Cetățuii devine din ce în ce mai aglomerată, odata cu popularea masivă a acestei zone. Transportul în comun greu face față numărului mare de călători. La fel, infrastructura rutieră este depășita, DJ248 având doar o bandă pe sens până în Tehnopolis. Tot traficul din această zonă ajunge mai apoi în Podu Roș, unde, cumulat cu traficul din oraș, generează ambuteiaje foarte mari.

Realizarea unor piste adecvate pentru bicicliști, pe fiecare sens de deplasare, care să separe biciclistul de partea carosabilă, ar impulsiona oamenii să foloseasca acest mijloc de transport alternativ, sănătos și – astfel – și sigur, pentru a ajunge în oraș. Soluția ar diminua aglomerația și poluarea.

– Câți oameni estimezi că ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Toate persoanele din zonele Valea Adâncă, Horpaz, Lunca Cetățuii, Ciurea, care ar putea să se deplaseze în sigurață cu bicicletele, ar beneficia de această soluție. În egală măsură, populația Iașului ar scăpa de ambuteiaje frecvente și de o sursă de poluare.

– Prezintă pe scurt etapele proiectului.

1. Reamenajarea pistelor existente pentru bicicliști.
2. Prelungirea acestora până în localitatea Ciurea.
3. Întreținere periodică.
4. Educarea populației.

– Estimează cât crezi că ar dura fiecare etapă de la punctul anterior.

Cel mult 1 an, mai puțin studiile și proiectarea pentru punctele 1 și 2.
Timp continuu pentru punctele 3 și 4.

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Trebuie puse la dispoziție fondurile necesare (eventual, fonduri europene) și să fie elaborat unui sistem de educare a populației (informațiile afișate pe spatele autobuzelor este un exemplu foarte bun).

Ai deja în vedere o echipă de colaboratori?

Ca instituții implicate, primăria Iași, primăria Ciurea, Direcția Servicii Publice și firme terțe pentru proiectare și execuție. De asemenea, îmi ofer voluntar serviciile și experiența în domeniul ingineriei, pentru realizarea acestui proiect.

Intră în dialog cu Andrei Prisecaru
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.