Andrei Prisecaru: piste de bicicliști conectate, Iași conectat cu Ciurea și Lunca Cetățuii prin piste de bicicliști & educație rutieră

• Conectarea localităților Ciurea și Lunca Cetățuii, de Iași, cu piste pentru bicicliști pe ambele sensuri, prin prelungirea și reamenajarea pistei existente și întreținerea ei.
• Conectarea pistelor pentru bicicliști din oraș.
• Educarea oamenilor privind circulația pe pista de bicicliști.

Intrarea în Iași dinspre CUG – Lunca Cetățuii devine din ce în ce mai aglomerată, odata cu popularea masivă a acestei zone. Transportul în comun greu face față numărului mare de călători. La fel, infrastructura rutieră este depășita, DJ248 având doar o bandă pe sens până în Tehnopolis. Tot traficul din această zonă ajunge mai apoi în Podu Roș, unde, cumulat cu traficul din oraș, generează ambuteiaje foarte mari.

Realizarea unor piste adecvate pentru bicicliști, pe fiecare sens de deplasare, care să separe biciclistul de partea carosabilă, ar impulsiona oamenii să foloseasca acest mijloc de transport alternativ, sănătos și – astfel – și sigur, pentru a ajunge în oraș. Soluția ar diminua aglomerația și poluarea.

Toate persoanele din zonele Valea Adâncă, Horpaz, Lunca Cetățuii, Ciurea, care ar putea să se deplaseze în sigurață cu bicicletele, ar beneficia de această soluție. În egală măsură, populația Iașului ar scăpa de ambuteiaje frecvente și de o sursă de poluare.

1. Reamenajarea pistelor existente pentru bicicliști.
2. Prelungirea acestora până în localitatea Ciurea.
3. Întreținere periodică.
4. Educarea populației.

Cel mult 1 an, mai puțin studiile și proiectarea pentru punctele 1 și 2.
Timp continuu pentru punctele 3 și 4.

Trebuie puse la dispoziție fondurile necesare (eventual, fonduri europene) și să fie elaborat unui sistem de educare a populației (informațiile afișate pe spatele autobuzelor este un exemplu foarte bun).

Ca instituții implicate, primăria Iași, primăria Ciurea, Direcția Servicii Publice și firme terțe pentru proiectare și execuție. De asemenea, îmi ofer voluntar serviciile și experiența în domeniul ingineriei, pentru realizarea acestui proiect.

Intră în dialog cu Andrei Prisecaru