Modelează Iașul antreprenorial pe măsura viziunii tale

Imprimă viziunea ta în mersul vieții antreprenoriale în Iași! Propune o soluție și dezvolt-o cu sprijinul comunității și-al administrației locale!

„Deci este vorba despre proiecte care favorizează antreprenoriatul local, dezvoltate printr-un joint venture între antreprenori sociali (autori de idei), administrație (consilieri adoptivi) și cetățeni (comunitatea locală, care participă la dezvoltarea și implementarea ideilor)”, ne scrie cineva, după ce-a dat cu ochii de apelul în care invităm ieșenii să propună proiecte pentru o viață de antreprenor mai ușoară în Iași.

Exact despre asta este vorba. Pe 23 februarie aducem în dezbatere publică 3 dintre soluțiile propuse de ieșeni pentru un sistem antreprenorial mai sustenabil în Iași. Atunci invităm 3 consilieri locali să le adopte principial. După dezbatere, fiecare autor, alături de consilierul adoptiv, deschide un grup de lucru în care orice ieșean poate intra, ca să contribuie cu puțin din timpul, cunoașterea și resursele sale, la implementarea soluției.

Fă din viziunea ta despre cum ar trebui să curgă viața de antreprenor în Iași, un ferment care schimbă orașul.

Dă click și înscrie planul tău până pe 7 februarie a.c. completând un scurt formular.

Vei rafina soluția alături de oameni care gândesc la fel ca tine și o vei vedea cum prinde realitate, cu sprijinul comunității și-al administrației locale. Punctele se contectează pe parcurs, dar totul pornește de la o idee și autorul ei.

Poate fi o soluție care:

  • Connector.

    Fluidizează și eficientizează comunicarea între oamenii de afaceri și administrația locală

  • Connector.

    Sporește claritatea și predictibilitatea proceselor administrative care marchează deschiderea sau funcționarea unei afaceri

  • Connector.

    Simplifică și debirocratizează relația cu instituțiile și autoritățile locale

  • Connector.

    Transferă abordări, stiluri de gândire și bune practici din mediul privat, în procesele de administrare a orașului

  • Connector.

    Valorifică spațiul public prin proiecte care servesc întregii comunități antreprenoriale

  • Connector.

    Documentează nevoile și strategiile actorilor economici ieșeni

  • Connector.

    Nimic de mai sus, pentru că ai identificat o perspectivă la care nu s-a gândit nimeni până acum

Schițează un plan care să aibă un orizont de implementare de aproximativ 6 luni (după 6 luni, proiectul ar trebui să devină „de neîntors din drum”) și înregistrează ideea ta până pe 7 februarie a.c., completând un scurt formular.


  • Connector.

    Nu trebuie să ai tot desenul în minte de la bun început. Gândește-te la o idee care-ar putea îmbunătăți viața antreprenorilor și/sau impactul lor asupra comunității, a spațiului public sau a practicilor administrative

  • Connector.

    Înscrie ideea cu mintea deschisă și hotărârea de-a o duce mai departe, până la implementare, știind că o vei rafina împreună cu alții și că soluțiile practice se vor antrena unele pe altele, pe parcurs

  • Connector.

    Oricare ar fi planul tău, țințește să schimbi jocul antreprenorial. Schimbarea sistemului pornește de la antreprenori sociali și antreprenori publici – oameni care găsesc soluții pentru o breaslă, un grup, o comunitate întreagă. Intră în rolul acesta, dacă ai o viziune pe care vrei s-o experimentezi în Iași.

„Proiectele antreprenoriale sustenabile și inovatoare își au originea în interesele cetățenilor, în chemarea și-n pasiunea lor idealistă de-a schimba lumea. Inovația sustenabilă facilitată de companii, chiar dacă implică cetățenii, operează într-o grilă de abordare orientată spre piață și este ghidată de interesele companiei. Probabil că din motivul acesta, inovarea sustenabilă declanșată de companii urmează scenarii incrementale, în timp ce inovarea sustenabilă care pornește de la antreprenori este mai sistemică și mai accelerată”, scrie într-un raport EuINNOVATE, care analizează tendințele europene în materie de inovare sustenabilă.

Autorii analizează traseul inovației în rândul multinaționalelor, a companiilor medii și mici, a start-up-urilor și a cooperativelor. Indiferent de structura de management, ajung la aceeași concluzie: că inovatorii care acționează asupra sistemului, disturbându-l sau schimbându-l incremental, ajung să influențeze normele sociale, politicile, valorile, așteptările și comportamentele sociale.

Stabilizarea produselor și a serviciilor sustenabile, mai adaugă cercetătorii, presupune întotdeauna un mixt cu următoarele ingrediente: gândire orientată înspre schimbarea sistemului, co-creație transparentă cu diferiți stakeholderi, o abordare a inovației ca rețea de învățare și practici care influențează normele și așteptările sociale, precum și obiceiurile sau rutina utilizatorilor.

Dacă ai o viziune asupra unui sistem antreprenorial mai sănătos, înscrie până pe 7 februarie ideea ta și construiește-o cu sprijinul comunității și al administrației locale.

Vezi aici cum funcționează „Cetățenii Conduc”.


Evenimentul „Antreprenoriat sănătos în Iași” este sprijinit de Camera de Comerț și Industrie Iași, care îl va găzdui vineri, 23 februarie a.c., începând cu ora 17,00.