Cum funcționează
„Cetățenii Conduc”

Conduci, chiar dacă nu ești politician

Autori de Soluții + Consilieri locali adoptivi + Ieșeni = Iașul creat de locuitorii săi

1. Ieșenii propun soluții care să facă Iașul mai lesne de parcurs și de explorat.
2. Trei soluții intră în dezbatere publică: Autorii lor, trei aleși locali și ieșenii se întâlnesc să vorbească despre cum le pot pune pe roate.
3. Fiecare dintre consilierii locali invitați adoptă câte o soluție.
4. Ieșenii care vor să vadă soluția transformată în realitate se alătură inițiatorului și consilierului adoptiv. Împreună formează un grup de lucru care rămâne deschis pe toată perioada implementării. Proiectul crește incremental, pe măsură ce tot mai mulți ieșeni aleg să contribuie cu câte puțin.
5. Proiectul este implementat, iar Iașul devine orașul creat de ieșeni.


Autorul de Soluții


Vrea să-și vadă proiectul transformat în realitate. Este „omul cu viziunea”. Știe ce trebuie făcut și de ce anume este nevoie ca proiectul să intre în experiența ieșeană, cotidiană. Este prietenos și coordonează grupul de lucru care se coagulează în jurul soluției propuse de el. Valorifică orice sprijin și orice idee care vine dinspre camarazii săi. Vine în întâmpinarea oricărui ieșean care vrea să i se alăture, pe tot parcursul implementării.

Ieșenii din grupurile de lucru


Fiecare ieșean care crede într-o soluție propusă intră în grupul de lucru și contribuie la implementarea ei. Își asumă un rol, în funcție de priceperea sa și de timpul pe care-l poate investi. Proiectul crește incremental, pe măsură ce tot mai mulți ieșeni pun câte o piesă de puzzle care completează imaginea de ansamblu.

Un ieșean poate consilia grupul în privința riscurilor. Altul poate îmbunătăți strategia de implementare. Altul își poate pune în joc talentul și priceperea în domeniul pe care-l stăpânește. Altul poate conecta grupul cu actori-cheie care pot accelera implementarea. În funcție de proiect, evantaiul de roluri arată diferit. Toate pot fi însă acoperite. Iașul este plin de oameni pricepuți.

Fiecare ieșean dintr-un astfel de grup este prietenos și deschis către ceilalți. Când contextul de viață nu-i mai permite să se implice în proiect, sprijină grupul să găsească soluții și oameni care să-i ducă contribuția mai departe.

Consilierul Local Adoptiv


Crede în proiectul pe care-l adoptă și facilitează interacțiunea dintre grupul de lucru și reprezentanții administrației locale. Caută pârghii administrative care pot înlesni implementarea proiectului și devine un ambasador al soluției, până când este transformată în realitate.

CIVICA


Echipa CIVICA creează cadrul ca ieșenii să facă din Iași un oraș care le poartă semnătura. Aduce împreună oamenii cu idei și resurse complementare, facilitează dialogul și vine în ajutor dacă proiectele ajung într-un impas. Echipa facilitează interacțiunea cu reprezentanții administrației locale și urmărește proiectele care intră în implementare, ca să se asigure că ele rămân în mâinile ieșenilor.


De ce

Politicile tradiționale presupun că un grup relativ mic de oameni – clasa politică – creează realitatea pentru toți ceilalți. Ei imaginează proiecte și dirijează schimbarea. Societatea se adaptează și metabolizează pasiv schimbările care vin peste ea.

Politicile generative fac loc pentru orice cetățean în jocul puterii. Soluțiile și planurile de dezvoltare sunt create și implementate colaborativ, în comunitate, cu sprijinul aleșilor și-al echipelor administrative. În felul acesta, agenda cetățenilor devine agenda publică. Conduci fără să iei puterea din mâna politicienilor, iar realitatea de zi cu zi încetează să mai fie „un corp străin” cu care trebuie să te lupți.


Proiectele care te reprezintă sunt cele la care contribui

Ieșenii formează un rezervor de cunoaștere, talent și creativitate, din care se alimentează, îndeobște, viața profesională a orașului. Viața publică, însă, cea care influențează masiv spațiul profesional și personal, se hrănește puțin din acest rezervor. Planurile care vin din comunitate și sunt implementate colaborativ, de cetățeni și aleșii lor, creează sistemul de irigare prin care viața publică reține și actualizează inteligența colectivă a orașului. Proiectele care poartă semnătura ta te reprezintă și răspund nevoilor tale.

Accesezi instrumentele puterii pentru mai-binele tuturor

Rostul mecanismelor instituționale este să te-ajute să-ți faci viața mai bună fără să o afectezi pe-a altora. Când societatea și clasa politică stau în tabere diferite, aceste mecanisme devin opace și tot mai greu de accesat pentru cetățeni. Când generezi și implementezi soluții împreună cu oamenii din comunitate și cu aleșii tăi, descoperi cum să utilizezi aparatul instituțional pentru mai-binele tău și-al societății.

Îi alegi pe cei care te reprezintă, la fel cum îți alegi partenerii

Rolul aleșilor este să sprijine cetățenii să-și construiască viața pe care și-o doresc, în comunitatea lor. O dată la patru ani îi alegi pe cei care să-ți reprezinte interesele. Într-o societate în care cetățenii inițiază și implementează proiecte publice, împreună cu aleșii lor, momentul votului se sprijină pe istoria parteneriatelor. Proiectele implementate colaborativ fac loc pentru mai multă responsabilitate în clasa politică și creează un standard pentru o relație constructivă între aleși și cetățeni, bazată pe deschidere, transparență și colaborare.