Playing out — Străzi pe care zburdă copiii (din Iași)

Anca Gherasim, reprezentanta pietonilor și a utilizatorilor transportului public în cadrul Comisiei de Circulație, colaboratoarea CIVICA și inițiatoarea proiectului Playing Out Străzi pe care zburdă copiii,  arată că Iașul poate fi un oraș prietenos pentru toate categoriile de vârstă. Cu ajutorul comunității și al autorităților, a transformat străzile în locuri de joacă distractive și sigure pentru copii și părinți.

M-am întâlnit cu Anca Gherasim într-o vineri ca să aflu ce înseamnă un proiect comunitar care începe să ia amploare în Iași și care presupune închiderea traficului auto timp de trei ore, în zi de weekend, astfel încât cei mici să se poată juca liber și în siguranță pe străzi.

Am aflat mai multe decât povestea Playing Out. Anca mi-a spus despre provocările din spatele unui astfel de demers, cum anume își pune amprenta asupra comunității, dar și care a fost prima victorie care i-a dat încredere că poate contribui la modelarea orașului în care trăiește.

Playing out la „Iașul fără mașini. Mergi cu noi!”

Implicarea în proiecte și inițiative comunitare a devenit un stil de viață
Anca s-a născut în Bacău, apoi a urmat facultatea de Informatică Economică la FEEA Iași și de atunci s-a stabilit aici. Lucrează de 15 ani în domeniul IT și este o susținătoare a femeilor din această industrie prin proiectul Girls Who Code. De peste cinci ani este implicată în proiecte pentru comunitate, este voluntară la Asociația pentru Dezvoltare Urbană din București și își oferă timpul și energia în multe alte inițiative îndreptate spre îmbunătățirea vieții urbane.

Deși are doi băieței, George și Adrian, de patru și opt ani, un job freelancing de consultant pentru companii din România și Statele Unite, Anca este genul de persoană orientată către soluții și care preia inițiativa oriunde se implică.

„Cel mic, când știe că trebuie să merg la proiectele sau inițiativele comunitare, spune adesea că mami are multe civice.” 

O nevoie punctuală i-a arătat că schimbarea este posibilă

Anca povestește că primele inițiative îndreptate spre comunitate au început în momentul în care a sesizat că în fața blocului, în zona Păcurari, unde locuia, era o alee neasfaltată, care fusese gândită la începutul construcției ca spațiu verde. În lipsa parcărilor suficiente, acest areal ajungea să fie ocupat de mașini. Când ploua sau era umezeală, se făcea mizerie și noroi în casa scării de la cei care pășeau pe acea bucată neasfaltată.

S-a gândit ce soluții ar fi pentru a sesiza Primăria ca să găsească o rezolvare la o problemă foarte punctuală. A căutat pe Google și a găsit un website, pe atunci se numea domnuleprimar.ro, unde a completat o sesizare online pentru autoritățile din Iași. A făcut acest lucru fără să creadă cu adevărat că ar putea fi așa simplu ca o problemă relativ minoră să fie rezolvată, însă a vrut să încerce și să vadă ce se întâmplă.

La câteva zile de la sesizare, bucata respectivă a fost asfaltată. Am realizat atunci că se poate colabora cu administratia.

După acest moment, Anca a prins curaj și încredere că oricine poată să facă sesizări simple și să fie luat în serios, fără intervenții complicate. Și așa și-a făcut curaj pentru alte inițiative civice.

Colaborarea cu CIVICA a fost esențială pentru Playing Out

Următorul pas a fost când a aflat de un proiect înaintat de CIVICA despre tinerii din Iași în 2016. Anca era curioasă să afle mai multe, așa că i-a contactat și le-a propus un eveniment similar, dar pentru copii, în jurul ideii de oraș axat pe nevoile acestora.

Anca Gherasim la evenimentul Cetățenii Conduc organizat de CIVICA

Anca a început să facă schimb de idei pe e-mail cu Oana Olariu, iar ulterior a cunoscut-o și pe Alexandrina Dinga. Preocuparea pentru problemele cetățenești le-a apropiat și împreună au descoperit multe poduri comune de colaborare, printre care și Cetățenii Conduc, unde Anca a aplicat cu proiectul Playing Out.

Inspirația pentru eveniment a venit de la un reportaj BBC

Anca a aflat prima oară de acest concept de eveniment de la un filmuleț realizat de BBC, în care era prezentată povestea unei mame din Bristol care voia ca strada din cartierul ei să fie închisă pentru câteva ore astfel încât copii să se poată juca afară, în siguranță.

Impactul pe care l-a avut această inițiativă a fost unul major. Pornind de la acest demers realizat cu succes, membri din comunitatea englezească s-au alăturat inițiativei și au implementat-o în cartierele lor. În scurt timp, 500 de străzi din Marea Britanie au fost închise temporar, iar asta a contribuit semnificativ la moralul comunității.

„După ce am văzut reportajul, am intrat pe pagina lor oficială. Acolo am găsit informații despre cum a fost implementată inițiativa, un ghid despre cum să se desfășoare cu succes, dar și potențiale întrebări și răspunsuri pentru scepticii care nu văd sensul unui astfel de proiect.”

Atunci când a propus ideea Playing Out, Anca nu se aștepta să primească așa multă susținere din partea Asociației CIVICA, cum ar fi sesiuni de mentorat în realizarea unui plan de acțiune care să aibă cele mai bune șanse. Cei din organizație au văzut din prima potențialul și impactul pozitiv pentru comunitate, așa că au ghidat-o pe tot parcursul implementării.
 
Pentru a putea realiza evenimentul, au ales o stradă potrivită, care să permită închiderea traficului pentru câteva ore astfel încât să nu încurce circulația în oraș. Pentru înaintarea proiectului era crucială obținerea aprobării din partea administrației locale, unde Anca s-a ocupat personal de toți pașii necesari. A fost nevoită să prezinte acțiunea în fața Comisiei de Circulație, fără să știe că va intra în audiență.

Eu nu eram pregătită să susțin ideea din spatele Playing Out în fața unei comisii din Primărie și am avut mari emoții. Totuși, gândindu-mă la echipă, la susţinerea celor ce credeau deja în proiect, mi-am spus că am datoria să încerc să obţin acordul desfăşurării evenimentului.

Susținerea din partea comisei pentru realizarea acțiunii a venit din partea vice-primarului Radu Botez, care a înțeles beneficiile unui astfel de proiect și a convins și ceilalți membri să vadă plus valoarea adusă comunității. Implicarea și aportul lui au fost importante în ce urma să devină Playing Out.
Playing Out, comunitatea ieșeană și instituțiile publice împreună

La prima ediție, cu o săptămână înainte de eveniment, Anca și cei din organizare, echipa CIVICA, oamenii din comunitate (părinți, locatari, voluntari) au făcut promovarea pe Facebook, pe website-ul Asociației CIVICA și au fost plăcuți surprinși că, la rândul lor, Ziarul de Iași le-a susținut și prezentat onest inițiativa.

Au făcut și promovare door-to-door, adică au mers din ușă în ușă ca să pună afișe cu evenimentul în căsuțele poștale. Au pus și flyere pe mașini cu trei zile înainte ca proiectul să înceapă astfel încât lumea să fie informată din timp de închiderea zonei.

Echipa de organizatori Playing Out

De la început, Anca și cei din organizare au fost plăcut surprinși de numărul mare de copii, părinți și oameni de toate vârstele, care s-au alăturat fără rețineri. Era o șansă unică pentru cei cu rolelele, trotinetele sau bicicletele să se bucure de stradă în siguranță, să interacționeze dezinhibați unii cu alții, fără grija traficului. „Noi eram acolo și ca să supraveghem, așa puteau și părinții să petreacă un timp frumos și distractiv cu cei mici.”, îmi povestește ea.

Orele libere, petrecute pe stradă au fost acompaniate și de jocuri sau activități recreative pentru a antrena participanții la experințe noi, distractive, care să le ofere amintiri prețioase.

„Am colaborat și încă ne bucurăm de sprijinul celor de la Clubul de Joacă ASNatura, care au oferit oportunități de joacă. De exemplu, ei aduceau echipamente de badminton, sfoară de echilibristică, speed stacks și alte obiecte de joacă interactivă, care contribuiau la bucuria celor mici, dar și a adulților.”

La ultimele două ediții, au avut și susținerea Poliției Locale. Aceștia au venit cu doi cai pe care copiii și adulții i-au putut mângăia sau chiar au putut urca pe ei ca să meargă la trap. Au adus și o mașină de poliție ca cei mici să se urce la volan, să claxoneze sau să vorbească la portavoce.

Copii în mașina Poliției Locală la a doua ediție Playing Out

Poliția locală la ediția Playing Out

Pe lângă membrii implicați, s-au alăturat oameni din comunitate chiar în ziua evenimentului. De exemplu, Anca mi-a povestit de implicarea Larisei Morhan care a fotografiat și filmat primele două ediții din proprie inițiativă. O fotografie făcută de ea în timpul Playing Out i-a convins pe cei de la European Mobility Week să includă poza în top 5 „the most impressive MOBILITY ACTION of 2018.”

 Prima ediție Playing Out premiată la European Mobility Week în 2018

Comunitatea devine mai închegată după Playing Out

Sunt câteva feluri esențiale în care comunitatea se consolidează după evenimentele Playing Out.

1. Apropie cetățenii și impulsionează spiritul civic

La fiecare ediție, copiii sunt cei care se bucură cel mai mult pentru că sunt liberi să fie ei, să se joace unii cu alții sau chiar cu fetele sau băieții din cartierul lor. În mod obișnuit, nu au ocazia să interacționeze într-un cadru organizat, dar creativ.

„Sunt vecini care nu se cunosc și nu se salută. Prin aceste inițiative, oamenii ajung să se apropie, să se cunoască, să socializeze. Crește sentimentul de coeziune socială pentru că realizează că au ceva în comun: e strada noastră, e cartierul nostru și împreună putem să facem să fie mai bine.”

2. Facilitează interacțiunea în cartierele comuniste depășite arhitectural

În Iași sunt multe zone ridicate în perioada comunistă, cu spațiu modest de organizare al clădirilor, împânzite de mașini chiar și pe alei destinate pietonilor. Acest gen de structură oferă tuturor senzația de limitare, neliniște sau chiar stres datorită aglomerării.

„Este și un fel de a învăța și de a le arăta copiilor că se pot bucura de străzi fără mașini. Că orice spațiu, dacă e gândit bine, susținut de oameni implicați și responsabili, are șanse de a deveni un loc de amintiri noi și bucurii.”

3. Conectează cetățenii cu administrația locală

Pentru fiecare ediție Playing Out este nevoie de minim un reprezentant din cartierul străzii ce urmează a fi închisă. Acesta trebuie să-și asume implicarea, organizarea și promovarea evenimentului, alături de ceilalți membri din organizare care ghidează și îndrumă, astfel încât să primească aprobările necesare de la Primărie și de la Poliția Rutieră.

Această colaborare oferă șansa cetățenilor de a lucra împreună, de a găsi soluții alături de autorități, demonstrând că împreună e mai ușor. În plus, astfel de acțiuni confirmă tuturor că nimic nu e imposibil de atins dacă există un plan bine pus la punct, dar mai ales dacă există susținere și curaj.

Viitorul Playing Out în comunitatea ieșeană

Anca își amintește cum la început autoritățile locale erau sceptice sau chiar inconfortabile să aprobe astfel de idei. După ce au văzut cât de bucuroși sunt oamenii și cât de mult îi apropie, au devenit suporteri și cei din Consiliul Local.

De curând, aceștia au sprijinit extinderea inițiativei pentru mai multe străzi din Iași și și-au manifestat interesul pentru mai multe idei de această natură.

Pe de altă parte, Anca mi-a povestit că cei implicați în Playing Out au nevoie de sprijin. Mai precis, de susținere din partea ieșenilor prin manifestarea interesului și dorinței pentru astfel de acțiuni comunitare. Și pot face asta popularizând evenimentul printre prieteni, în școli ca oamenii să participe și să se poată bucura de o astfel de inițiativă.

La fel de importantă este și implicarea constantă a instituțiilor publice pe partea birocratică. Ar ajuta mult în realizarea unor astfel de proiecte dacă s-ar simplifica partea ce ține de autorizații și aprobări din partea administrației locale.

„Am avea enorm de mult de câștigat dacă s-ar simplifica partea ce ține de obținerea aprobărilor. Imaginează-ți cât de simplu ar fi dacă oamenii ar putea trimite aceste cereri online, fără să mai trebuiască să se deplaseze la toate autoritățile locale. Unii au copiii sau locuri de muncă ce îi țin ocupați la intervale importante de timp. Fiind totuși anul 2019, aceste demersuri ar trebui digitalizate, ca să sprijine simțul civic al oamenilor.”

Cât despre viitorul acestor idei, Anca își dorește ca Playing Out să ajungă în toate cartiere Iașului, să nu vină oamenii din Păcurari tocmai până în Podul Roș pentru această acțiune, ci să devină accesibil în proximitatea lor.

Cei din organizare visează să poată realiza evenimentul lunar, în ultima duminică a lunii sau chiar în fiecare duminică în câte o locație diferită.

„Oamenii apreciază și vin cu drag și entuziasm. Când văd cât de fericiți le sunt copiii, în rol de părinte nu ai cum să nu te bucuri. Toate acestea se pot realiza și în România dacă lucrăm și credem împreună. Doar așa prindem curaj unii de la alții.”

 

Acest material este realizat în cadrul proiectului Cetățenii Conduc. Ai puterea fără să fii politcian, implementat de Asociația CIVICA. Ioana este freelancer content writer, profesor de limba engleză și cea care documentează inițiativele cetățenești din cadrul proiectului. Îi puteți scrie la ioana.faghian@asociatiacivica.ro.