Ana-Karyna Dornescu: Peronul Gării Internaționale poate redeveni un spațiu de socializare

– Cum vrei să faci din Iași, un oraș pentru oameni?

Semnalez zona dintre calea ferată şi bulevardul Nicolae Iorga, cu Gara Nicolina, Gara Internațională, peronul principal, pasajul subteran pietonal de acces la peroane și de traversare dintre bld. N. Iorga, str. Bradului și parcul C.F.R., format din două părţi, teren din domeniul C.N.C.F.- Sucursala Regionala C.F. Iași, caz în care este nevoie de acordul acesteia pentru orice inițiativă.

Până acum doi ani, peronul principal era mobilat cu niște bănci din metal și lemn, cu decorațiuni gotice, în stilul clădirii gării mari. Locuitorii blocurilor din zonă ieșeau seara să stea aici, de primăvara până toamna, pentru a se relaxa și socializa la aer curat și răcoare. Au continuat să facă asta chiar şi după ce aspectul acestei zone s-au degradat. Oamenii au ajuns să aducă plăcuțe de lemn, pe care obișnuiau să le pună ca șezut, pe scheletul vechilor bănci, pentru a continua să-și petreacă timpul liber în zona respectivă.

Într-o zi aceste bănci au distărut complet. Parcul C.F.R. și pasajul pietonal, deși sunt deschise publicului, sunt impracticabile, fiind neîntreținute și frecventate de persoane care nu inspiră siguranță.

Propun un proiect de reabilitare și reamplasare a băncilor de pe peron, refacerea dalajului de pe peronului principal, reabilitarea spațiilor verzi și aleilor din parc, dotarea cu mobilier, grupuri sanitare și mici chioșcuri de dulciuri și răcoritoare a parcului, igienizarea, iluminarea și agrementarea cu panouri de reclamă a pasajului subteran.

În caz că băncile vechi sunt depozitate undeva, este necesară depistarea lor, evaluarea uzurii şi posibilității de recondiționare sau întocmirea unui releveu necesar pentru reproducerea lor identică. Parcul, fiind deja conturat și populat cu floră și faună, trebuie doar retușat cu minime intervenții, pentru toaletarea arborilor și refacerea îmbrăcăminții aleilor, cea inițială fiind din zgură.

Merită luat în calcul un sistem de iluminat cu panouri solare, dar şi posibilitatea de amenajare a unor spaţii de joacă, ecologice, sustenabile, din materiale naturale, creative, interactive şi remodelabile, pentru şi de către copii, de tipul activităţilor pentru cercetaşi, concentrate pe dezvoltarea abilităţilor fizice şi de orientare, care să atragă copii şi părinţi din întregul oraş. Zona este deja de interes pentru deţinătorii unor animale de companie. Peronul are puncte de alimentaţie publică şi comerţ, care merită modernizate. Proiectul va fi etapizat. Sunt necesare diverse parteneriate.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de așa ceva?

Iașul este un oraș mare, universitar, în care s-au dezvoltat industriile inteligente de tip IT, în care munca oamenilor este preponderent sedentară. Specificul muncii, combinat cu motorizarea în creștere, cu gradul ridicat de noxe rezultate din trafic și cu deficiența de spații verzi de odihnă și agrement dinamice, atrăgătoare și inspiraționale, mai ales în partea de sud a orașului, duce la descurajarea cetățeanului în a aborda un mod de viață relaxat și sănătos.

Parcuri și spații verzi ca acesta mai sunt în oraș, dar nefiind agrementate cu elemente de atracție și interes, care să te cheme să le vizitezi și să le frecventezi, care să te ademenească în primă instanță cu elemente de confort imediat pentru ca mai apoi să descoperi adevăratele valențe ale unui spațiu în aer liber, ele sunt ignorate și insuficient exploatate de către populație, care nici măcar nu realizează ce pierde sau ce ar avea de câștigat.

– Cam câți oameni ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Grupuri țintă:
– populaţia locală din zonă, în special cea care locuieşte la blocurile de pe bld. N. Iorga, D. Cantemir, al. Rozelor, str. Bradului, cartier Galata, Mircea cel Bătrân;
– turişti şi navetişti care tranzitează Gara Nicolina;
– agenţii economici care ocupă spaţii cu chirie în clădirea Gării Internaţionale;
– copii și părinți din tot orașul;
– deţinători de animale de companie din zonele învecinate şi din restul oraşului.
Nr. de persoane estimat: minim 25000 persoane/an

– Cum poate fi implementată soluția?

Soluția poate fi implementată etapizat şi treptat, prin metoda pașilor mici.

– În cât timp ar putea fi implementată soluția?

Este un proiect a cărui materializare este de durată, cu perioade de lucrări dependente de anotimp. În 3-4 luni se poate demara tema, parteneriatele, proiectul în ansamblu, depistarea tipurilor de probleme, desfacerea proiectului în proiecte mai mici, etapizarea lor, demararea celor mai simple. Aș începe cu băncile de pe peron.

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

O mică parte din ce-ar putea face autoritățile locale:
– H.C.L.-uri cu caracter gospodăresc, cu rolul de a încuraja prestaţia de servicii din partea cetăţenilor, în interes public, cu diminuarea sau scutirea de taxe şi impozite a particitanţilor sau oferirea altor facilități (rămâne de studiat);
– suportarea costului pentru refacerea băncilor inițiale, adică, în loc să pună pe peron bănci standard ca în tot oraşul, să facă un set nou de bănci, de aceeaşi bani, dar fix ca acelea care au fost acolo, ca cele vechi, cu motive gotice inspirate din elementele arhitecturale ale Gării Iași;
– să încheie un parteneriat cu C.F.R. pentru refacerea aleilor din parc, cu zgură sau, dacă nu se mai găseşte zgură, cu dale antiderapante şi autoblocante;
– să prioritizeze şi să faciliteze obţinerea de avize şi acorduri pentru proiect, în toate etapele sale;
– să promoveze la C.F.R. proiectul inițiat.

Oamenii din grupul de lucru:
– să alcătuiască o echipă multidisciplinară, eterogenă, pe etape, pentru pregătire, informare – promovare – dezbatere publică, realizare proiect sau etape din proiect, procurare resurse materiale şi umane, de la jurnalist, contabil, arhitect, urbanist, peisagist, botanist, inginer, student, funcționar-lucrător public, până la locatar, președinte de bloc, administrator agent economic, patron de firmă, tâmplar, lăcătuș, grădinar, instalator, beneficiar de ajutor social sau antreprenor, părinte, profesor sau educator, fiecare trebuie să creadă în proiect, să fie implicat în comunitatea țintă, să fie convins de utilitatea proiectului sau a conceptului acestuia, să iubească natura, să-și dorească o viață activă și sănătoasă din punct de vedere fizic și să dăruiască din timpul său comunității.

– Calculează un buget estimativ pentru implementarea proiectului.

În primul rând, orice investiţie are nevoie de un buget, care poate fi mai mare sau mai mic, dar nicidecum nu poate fi zero. În cazul de faţă, nu sunt decât eu care ştiu că îmi doresc să reanimez zona Parcului Gării Nicolina. Suma de pornire este zero. Mai întâi, este nevoie să identific concret, cu nume şi prenume, oamenii interesaţi de proiect, lucru pe care pot să-l realizez parțial.

După ce ne vom aduna câțiva, vom putea începe să ne punem probleme, inclusiv procurarea fondurilor. În această etapă, bugetul ar trebui să acopere costurile pentru formarea capitalului uman care să contribuie la proiect, precum și costurile pentru materiale indispensabile necesare pentru bănci, de exemplu – restul fiind voluntariat. Poate că în primul rând, ar trebui plătit un sondaj în rândul populației cu privire la oportunitatea proiectului și servicii de consultanță calificată de marketing, cu privire la maniera optimă de a rentabiliza parcul. Primăria ar putea oferi cele mai simple și ieftine bănci, pe care C.F.R.-ul le-ar accepta pe peron. Ideal este ca bugetul să acopere în primă fază activități de cercetare și analiză, iar nu realizarea unor obiecte de mobilier care se deteriorează la prima ploaie sau sunt luate de primul vânt. Proiectul sugerat implică lucrări de amploare, de durată și rezistente, pentru siguranța în exploatare a cetățenilor.

În plus, acest proiect, ca orice proiect din spaţiul public, nu poate fi realizat de unul singur, ci într-o echipă. Ar fi util un ghid pentru populația locală, în vederea creșterii spiritului civic, însoțit de niște prelegeri în cadru organizat. Cum însă ghidurile mai trebuie și citite sau măcar răsfoite ca să-și atingă scopul și de multe ori rămân nedeschise pe un raft uitat, mă întorc și decid soluția rapidă, pragmatică și concretă, cu puterea exemplului propriu, care este următoarea:
↠ Depistez trei sau patru cetățeni din zonă, care își doresc o bancă acolo;
↠ procurăm circa trei bănci, eventual, din beton, ca să fie greu de mutat;
↠ convingem administratorul peronului să le amplaseze;
↠ ne întâlnim seara, în timpul liber sau după un program comun, la bănci și dezvoltăm proiectul mai departe.

Intră în dialog cu Ana-Karyna Dornescu
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.

Află mai multe despre „Cetățenii dau viață spațiului public” și intră în jocul revitalizării urbane care pornește de la cetățeni.