Ștefan Alexandru: regulament de anvelopare a blocurilor

– Cum vrei să faci din Iași, un oraș pentru oameni?

Propun implementarea unei hotărâri la nivel local (pentru că național, văd că nu se iau măsuri) care să oblige:
↠ anveloparea totală sau deloc a blocurilor, în culori uniforme (în concordanță cu specificul zonei);
↠ balcoane închise pentru toți sau deloc (culori și forme uniforme);
↠ dezafectarea grădinilor de bloc (gardurile de sârmă, tablă, plasă pe lângă faptul că sunt periculoase, probabil sunt și ilegale; spațiul public este al tuturor);
↠ dispariția aparatelor de climatizare de pe fațadele clădirilor istorice/ instituțiilor publice (există destule soluții).

– De ce crezi că Iașul are nevoie de așa ceva?

Aspectul general este dezastruos. Această hotărâre se aplică pentru fiecare bloc în parte (mai bine zis pentru asociațiile de locatari). În alte țări este o lege de bun simț, care reglementează aceste aspecte.

– Cam câți oameni ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Probabil că inițiativa nu va fi privită cu ochi buni de majoritatea, la început, dar pe termen mediu și lung va avea efecte benefice pentru fiecare dintre noi.

– Cum poate fi implementată soluția?

Hotărârea poate fi votată în Consiliul Local.

– În cât timp ar putea fi implementată soluția?


Trebuie să lăsăm un termen de câțiva ani pentru ca populația să se pregătească. Să presupunem că dacă s-ar implementa în 2018, asociațiile de locatari ar trebui să se supună începând cu 2020.

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Autoritățile locale se pot implica prin acordarea de fonduri (co-finanțare public-privat) pentru reabilitarea fațadelor.

Intră în dialog cu Ștefan Alexandru
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.

Află mai multe despre „Cetățenii dau viață spațiului public” și intră în jocul revitalizării urbane care pornește de la cetățeni.