Laura Frențescu-Tordai: o mini-pădure între spațiul pietonal și cel carosabil – în Iași

– Cum vrei să faci din Iași, un oraș pentru oameni?

Oaze de verdeață. Între spațiul carosabil și cel pietonal există zone care pot fi transformate într-un perete verde viu, protectiv. Există deja pusă în practică cu succes ideea de „Tiny forest” sau „pădure minusculă”. O pădure minusculă este foarte îngustă și foarte densă, conține atât arbori, arbuști, cât și tufe – toate, plante autohtone. Se dezvoltă ca o perdea verde care absoarbe zgomotul și poluarea din trafic, asigură o bună izolare fonică, vara oferă umbră și protejează de readiația solară. Oferă un spațiu pietonal mult mai plăcut, unde te poți așeza pe o bancă, te poți relaxa, te poți așeza la o terasă în mai multă linște și tihnă.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de așa ceva?

Orașul Iași a devenit în ultimii ani – odată cu dezvoltarea – foarte aglomerat, iar asta se simte foarte pregnant în trafic. Aglomerarea ridică nivelul de stres în rândul cetățenilor și amplifică factorul de oboseală. Traficul ridicat (cu mașini nu tocmai noi ) crește poluarea și, implicit, afectează pe termen lung și mediu sănătatea locuitorilor. Plantele pot prelua sau opri multe din substantele nocive, îmbunătățesc mult calitatea aerului și oferă un confort sporit.

– Cam câți oameni ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

↠ pietonii care vor merge pe trotuarele protejate
↠ cei care au locuințe situate aproape de trotuarele protejate
↠ terasele, magazinele, restaurantele, cafenelele care se află în apropierea trotuarelor protejate de „pădurile minuscule”
↠ toți cei din oraș, care vor respira un aer mai bun

– Cum poate fi implementată soluția?

În primul rând, trebuie identificate exact zonele verzi cu potențial de „pădure urbană minusculă”. Un considerent important ține de a nu împiedica vizibilitatea la trecerile de pietoni – ieșenii pot semnala zone din apropierea lor și nu numai, pentru a inventaria locurile potrivite. Ar fi ideal ca identificarea acestor zone să fie realizată online și colaborativ, pe o hartă digitală. Ieșenii ar putea observa în timp real ce zone sunt recomandate de alți locuitori ai Iașului, iar soluția digitală ar trebui să permită atât încărcarea fotografiilor, cât și a comentariilor și a unor informații utile.

În al doilea rând, trebuie să fie identificate plantele autohtone și aranjamentele optime – aici pot contribui studenții de la Peisagistică și amenajări urbane.

În al treilea rând, trebuie găsite plantele – multe pot fi găsite în pădure, unde se află puieți aglomerați lângă copacul-mamă.

În sfârșit – și cel mai important – plantele trebuie să fie plantate și îngrijite în zonele identificate – aici pot să participe vecinii din fiecare cartier care va găzdui o astfel de pădure minusculă.

– În cât timp ar putea fi implementată soluția?

– Colectarea propunerilor pentru zonele de „pădure urbană minusculă”: minim o lună
– întocmirea planului de amestec vegetativ (concomitent cu primul pas): cel mult, o lună
– colectarea și găsirea materialului săditor: o lună
– plantarea ar putea fi condusă printr-o campanie și un concurs desfășurat în fiecare cartier: ideal, 1 week-end

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Autoritățile locale pot încuraja proiectul invitând Universitățile să se implice în planificarile peisagistice. De asemenea, se pot implica în asigurarea parțială/totală a materialului săditor. De asemenea, autoritățile locale vor superviza oportunitatea derulării proiectului în zonele indicate de cetățeni (în unele spații, conductele traversează spațiul acoperit de platbande).

– Calculează un buget estimativ pentru implementarea proiectului.

Activitățile prevăzute sunt în regim de voluntariat și practică. Materialul săditor poate fi achizitionat de la Universitatea de Agronomie, stațiunea de cercetare pomicolă, Grădina Botanică Iași.

Intră în dialog cu Laura Frențescu-Tordai
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.

Află mai multe despre „Cetățenii dau viață spațiului public” și intră în jocul revitalizării urbane care pornește de la cetățeni.