Eugen Harasim: ciclism, alergare și caiac pe bulevardul Mangeron

– Cum vrei să faci din Iași, un oraș pentru oameni?

Alături de domnii Marian Chirazi – Facultatea de Sport și Daniel Halapciuc – președintele Asociației Club Sportiv Atlrtis -Iași, vreau un mediu curat și sigur în care copiii din Iași să facă sport.

Pentru aceasta am ales o zonă în care credem că putem iniția proiectul: bulevardul Mangeron, între Tudor Vlaimirescu și Podu Roș.

Proiectul constă în organizarea acestei zone ca spațiu de practicare de către cei mici, a mai multor sporturi: ciclism, alergare și caiac.

Pentru aceasta avem nevoie ca traseul respectiv să fie închis în weekend, o dată pe săptămână, când instructorii sportivi menționați mai sus pot lucra cu copiii, în mod organizat, pe grupe și categorii de vârstă.
.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de așa ceva?

În momentul actual, copiii nu au unde practica în condițiile unui mediu curat și în siguranță, sporturile de mai sus, decât dacă ies în afara orașului. Nu toți părinții iși permit să își ducă copiii la 20-30 km depărtare de Iași pentru a face sport.

– Cam câți oameni ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Grupul țintă este format din copii cu vârstele între 5 și 14 ani.

– Cum poate fi implementată soluția?

Pentru ca acest proiect să prindă viață, am dori să demarăm cu organizarea a trei concursuri de ciclism, alergare și caiac în zonă, pentru copii. Având data concursului stabilită, putem face în mod voluntar, timp de 3 week-end-uri, antrenamente cu copiii interesati să participe la concursuri.

Dacă proiectul are succes și suscită interesul copiilor, atunci putem permanentiza activitățile, cu condiția găsirii fondurilor necesare desfășurării activităților menționate mai sus, la un nivel înalt (achiziția de caiace, biciclete, remunerarea instructorilor sportivi, organizarea a cel puțin două concursuri pe an etc.)

– În cât timp ar putea fi implementată soluția?

Implementarea ar dura câteva săptămâni, dar începând cu momentul în care se termină lucrarile de modernizare a zonei vizate. De asemenea, noua pistă de bicilete din zona respectivă trebuie asfaltată (fără pavele).

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Autoritățile locale: să închidă circulația în weekend, să mediatizeze evenimentele, să finanțeze, în primul rând, organizarea concursurilor (ciclism, cross, caiac); să permanentizeze activitatea prin achiziția de caiace, biciclete, remunerarea instructorilor sportivi și organizarea a cel puțin două concursuri pe an, măcar în primii doi ani, după care, prin implicarea sponsorilor, activitățile se vor auto-finanța.

– Calculează un buget estimativ pentru implementarea proiectului.

↠ Organizarea antrenamentelor timp de trei weekenduri: 2000 ron.
↠ Organizarea competițiilor în zonă: 7200 ron

– Ai în vedere o echipă de contribuitori?

Eu (instructor de ciclism) și instructorii de caiac și alergare suntem gata să ne implicăm voluntar, susținând cursuri timp de trei week-end-uri.

Intră în dialog cu Eugen Harasim
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.

Află mai multe despre „Cetățenii dau viață spațiului public” și intră în jocul revitalizării urbane care pornește de la cetățeni.