Andra Piftor: Fă-mi Vânt! – balansoare „sociabile” și atractive în Iași

– Cum vrei să faci din Iași, un oraș pentru oameni?

Operațiunea „Fă-mi vânt” – o instalație compusă din leagăne ce pun în mișcare un sistem de evantaie supradimensionate.

Astfel, o persoană face vânt celei din leagan, iar leagănele fac vânt celor asezați în jur, prin intermediul evantaielor. Instalația își propune să angajeze persoanele care, în mod normal, ar trece prin aceeași zonă, dar nu ar interacționa, și pun în valoare spiritul muncii în echipa, având o latură jovială.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de așa ceva?

Spațiile publice neumbrite devin insuportabile pe timpul verii. Proiectul ajută la reanimarea acestora prin reintroducerea a doi importanți factori: vântul și umbra. (Trei, dacă se ia în considerare și joaca). Mai multă interacțiune și relaxare, mai puțin stres.

– Cam câți oameni ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Toți oamenii ce sunt în trecere prin parc/esplanadă, tinerii/copiii ce nu mai ies să socializeze în parc. Instalația va atrage oamenii prin aspectul jucăuș, prin răcoarea creată și prin pretextul de interacțiune pe care îl oferă.

– Cum poate fi implementată soluția?

Soluția trebuie să fie dezvoltată prin realizarea schițelor de proiect (le pot face eu). Apoi, este nevoie de voluntari ce au aptitudinile necesare pentru realizarea obiectelor.

– În cât timp ar putea fi implementată soluția?

Depinde de dimensiunea dorită a instalației și de locurile de amplasare. Construirea a două leagăne și a două sisteme de evantaie ar dura două săptămâni.

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Oamenii din grupul de lucru trebuie să fi lucrat cu lemn și să știe să execute îmbinări. Este doar puțin mai complicat decât a contrui mobilă de la Ikea. (Studenți de la Arhitectură, Construcții, Arte, etc. și dulgheri).

– Calculează un buget estimativ pentru implementarea proiectului.

grinzi lemn – 500 lei
șuruburi, piese metal – 200 lei
pânză – 50 lei
lanț – 160 lei
lemn de bambus – 50 lei
Cost pentru instalație (două leagăne, două evantaie) –
aproximativ 1000 lei

Intră în dialog cu Andra Piftor
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.

Află mai multe despre „Cetățenii dau viață spațiului public” și intră în jocul revitalizării urbane care pornește de la cetățeni.