Anca Gherasim: Iași – „walkable city”

– Cum vrei să faci din Iași, un oraș pentru oameni?

Îmi doresc ca Iașul să redevină un Walkable City, în care copiii să poată merge pe jos în siguranță, fără a necesita supravegherea din partea unui adult.

↠ Dacă cei mici vor recăpăta dreptul de Independent Mobility, cu toții, mai mici sau mai mari, vom fi încurajați să luăm la pas orașul, să folosim transportul public mai des.

Pentru asta este nevoie de o campanie de conștientizare a actualei situații: unde suntem, de ce nu e ok, unde am greșit. Cu ajutorul administrației vom identifica și înlătura piedicile din calea mersului pe jos: trotuarele ocupate de mașini (lipsa prevenției, uneori și a reacției, din partea administrației vis-a-vis de acest fenomen cronic din toate cartierele), trotuarele îngustate până la dimensiuni ridicole, adevăratele „lacuri” care se formează în zilele cu precipitații în zona trotuarelor, trecerile de pietoni periculoase, lipsite de vizibilitate, mai ales în jurul școlilor, pericolele „domestice” precum câinii fără stăpân etc.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de așa ceva?

În fiecare dimineață, în jurul școlilor vedem cozi de mașini personale cu părinți ce-și duc copiii până la poartă. Copiii de azi sunt mai dependenți de mașina personală decât generațiile trecute. Alternativa ar fi să avem mai mulți copii care să meargă pe jos, cu bicicleta/trotineta, cu mijloacele de transport public, să-și cunoască cartierul, să se bucure de el, să mearga împreună cu alți copii la școală sau în spațiile în care-și derulează activitățile.

Mersul pe jos ajută și adulții, și orașul. El face parte dintr-un mod activ, sănătos și fericit de a trăi. Este cea mai ecologică formă de deplasare și complementară utilizării transportului public. Mersul pe jos sporește sentimentul de incluziune socială oferind oportunitatea de a întâlni vecini, de a socializa. Mersul pe jos este un boost pentru economia locală, încurajând oamenii să petreaca timp în locurile publice și să susțină magazinele de cartier.

– Cam câți oameni ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Toți ieșenii.

– Cum poate fi implementată soluția?

Colaborativ.

– În cât timp ar putea fi implementată soluția?

12 luni+

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Ar fi un proiect care ar trebui inclus în regândirea strategiei de dezvoltare a orașului.

Intră în dialog cu Anca Gherasim
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.

Află mai multe despre „Cetățenii dau viață spațiului public” și intră în jocul revitalizării urbane care pornește de la cetățeni.