Anca Gherasim: grădini urbane în Iași

– Cum vrei să faci din Iași, un oraș pentru oameni?

Aș vrea să încercăm o apropiere unii de alții și de oraș prin grădinărit. Pe de o parte, mi-ar plăcea să punem bazele primelor grădini comunitare de cartier, în care ieșenii să se asocieze, să învețe să lucreze într-o gradină comună. În al doilea rând, aș vrea să dăm posibilitatea ieșenilor să fie partenerii administrației în înfrumusețarea orașului lor, urmând modelul parizian al „permis de végétaliser” pe spațiile publice.

↠ Se desfășoară un program de adopții ale unor spaţii publice aflate în proprietatea Primăriei, care nu sunt amenajate sau au aspect de pârloagă, din cartiere, din jurul blocurilor, de către cetăţeni. Aceștia creează mici grădini cu flori, pe baza unui “permis de grădinărit”. Conform informaţiilor de pe site-ul administraţiei din Paris, cetăţeanul adresează o cerere Primăriei, cu adresa spaţiului pe care dorește să-l amenajeze. Administrația îi oferă un permis valabil 3 ani cu prelungire tacită, îndrumare, sfaturi cu ce anume şi cum să planteze, un kit de grădinărit, toate acestea sub angajamentul că nu vor fi folosite pesticide.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de așa ceva?

Iașul este un oraș cu puține spații verzi, o bună parte dintre cele din cartiere existând doar scriptic. Avem nevoie să implicăm și cetățenii, să nu mai așteptăm echipe de la Servicii Publice să se ocupe de fiecare 10-20 mp dintre blocuri. Unele studii au demonstrat că grădinăritul urban este o activitate ce ajută la creșterea sentimentului de coeziune socială. Este o activitate fizică moderată ce poate fi desfășurată de către persoane de toate vârstele, inclusiv de către copii.

– Cam câți oameni ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Țintesc ieșenii ce simt nevoia să petreacă un timp de calitate în aer liber, cu mâinile în pământ 🙂 , învățând lucruri noi, dorind să-și pună amprenta asupra orașului.

– Cum poate fi implementată soluția?

Colaborativ.

– În cât timp ar putea fi implementată soluția?

6-12 luni

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Este nevoie de o colaborare între executiv, SC Servicii Publice și Centrele de Cartier.

Intră în dialog cu Anca Gherasim
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.

Află mai multe despre „Cetățenii dau viață spațiului public” și intră în jocul revitalizării urbane care pornește de la cetățeni.