Anca Gherasim: cetățeni în Comisia de Circulație a Iașului

– Cum vrei să faci din Iași, un oraș pentru oameni?

Îmi doresc modificarea componenței Comisiei de Circulație de la nivelul Minicipiului Iași, în care aș vrea să se afle și doi reprezentanți ai societății civile, unul care să facă auzită vocea ieșenilor care utilizează serviciile CTP și altul care să reprezinte comunitatea bicicliștilor (poate și unul reprezentând pietonii). Modelul care poate servi ca reper este Multimodal Transportation Commission.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de așa ceva?

Am pornit de la constatarea că acum nu există o reprezentare reală a cetățenilor care utilizează transportul public (deși există un reprezentant legal al CTP, el în mod sigur nu utilizează frecvent acest serviciu) și bicicleta, lucru care se vede și în deciziile Comisiei.

Din experiența altor orașe mai avansate știm că preocuparea excesivă de a fluidiza traficul auto pentru mașinile personale nu face decât să genereze și mai mult trafic. Iașul este, din punctul de vedere al mobilității, un oraș pentru mașini, iar acest lucru afectează calitatea vieții, în general.

↠ În loc să ne gândim cum să facem spațiile publice mai atractive socializării, vânăm fiecare metru pătrat pentru o posibilă parcare. În loc să încurajăm ieșenii să meargă pe jos, să cumpere din cartierul lor, să-și cunoască vecinii, îngustăm trotuarele. În loc să sprijinim mersul pe bicicletă ca mod de viață, le spunem că abia încap mașinile.

– Cam câți oameni ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Oamenii ce vor să se bucure de orașul lor, să iasă din rutina drumului serviciu/distracție – casă cât mai rapid, la volanul mașinii personale.

– Cum poate fi implementată soluția?

Este necesară o Hotărâre de Consiliu Local.

– În cât timp ar putea fi implementată soluția?

1 lună.

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Voința majorității din Consiliul Local și 2 membri ai societății civile care să-și asume rolul de membri în Comisia de Circulație.

– Calculează un buget estimativ pentru implementarea proiectului.

Nu este necesar un buget.

Intră în dialog cu Anca Gherasim
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.

Află mai multe despre „Cetățenii dau viață spațiului public” și intră în jocul revitalizării urbane care pornește de la cetățeni.