Andreea Maftei: Un Iași curat

– Cum vrei să faci din Iași, un oraș pentru oameni?

Prin cartiere și locuri de joacă curate.
.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de așa ceva?

Curățenia este destul de bine menținută în zonele centrale ale orașului, dar în cartiere și în spațiile de joacă sunt probleme foarte mari.

– Cam câți oameni ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Toți ieșenii, iar în cazul spațiilor de joacă, copiii și părinții lor.

– Cum poate fi implementată soluția?

↠ În primul rând, ar trebui stabilit clar și public cine este responsabil pentru menținerea curățeniei pentru fiecare tip de spațiu: străzi, trotuare, spații verzi din cartiere, spații de joacă.

↠ Responsabilizarea asociațiilor de locatari în vederea întreținerii curațeniei în spațiile care de care sunt responsabile (poate fi introdus/ popularizat sistemul de amendare pentru asociațiile care nu-și îndeplinesc responsabilitățile).

↠ Responsabilizarea posesorilor de animale cu privire la menținerea curățeniei în locurile în care-și plimbă câinii. Poate fi introdusă o taxă suplimentară la asociație pentru deținătorii de animale. Din fondul creat, cartierele pot fi dotate cu automate de pungi pentru strângerea fecalelor. Sistemul de amendare pentru cei care nu respectă prevederile privind curățenia trebuie să fie eficientizat (sporirea personalului abilitat să amendeze persoanele care nu mențin curate spațiile prin care își plimbă animalele). Poate fi introdus un număr unic la care să poată fi notificate abaterile.

↠ Ore de educație civică în toate gradinițele și școlile din Iași în care să fie abordat subiectul curățeniei în spațiile publice. Elevii pot fi implicați voluntar în curățarea periodică a locurilor de joacă.

– În cât timp ar putea fi implementată soluția?

Într-un interval de 1-2 ani ar putea fi implementate cele mai multe dintre direcțiile trasate în planul de mai sus.

– Care-s nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Este nevoie de o legislație locală privind amendarea asociațiilor de proprietari și a locatarilor din cartiere, după caz, dacă nu întrețin curățenia în zonele în care locuiesc. De asemenea, este nevoie de o echipă care să coordoneze orele de educație civică în școli.

– Ai deja în vedere o echipă de contribuitori?

Sunt dispusă să mă implic ca voluntar în demararea proiectului și cred că aș putea să mai găsesc voluntari.

Intră în dialog cu Andreea Maftei

Află mai multe despre „Cetățenii dau viață spațiului public”.