Paula Alixandrov: Garbage Hero

– Cum vrei să faci din Iași un oraș pentru tineri?

Un oraș pentru tineri pentru mine e reprezentat de un oraș curat, fără gunoaie, un oraș unde fiecare tânăr se responsabilizează și devine un erou al orașului său, un Garbage Hero.

– De ce crezi că tinerii din Iași au nevoie de așa ceva?

Tinerii au nevoie să se responsabilizeze și să fie ei înșiși un exemplu pentru oraș. Exemplele nu au vârstă, nu e neapărat să fie de la mare la mic, ci trebuie să vină din inimă, de la inimă la inimă, de la oamenii de acțiune la oamenii care au nevoie de puțin curaj, motivație ca să treacă la acțiune. Sunt foarte mulți tineri care au idei foarte bune dar vor să vadă mai întâi alte exemple care au funcționat în orașul lor.

– Cum vezi planul de acțiune?

Am implementat la scară mică ideea proiectului anul trecut în parcul de lângă biserca lipovenească și am suprins cetățeni în lacrimi de emoție pentru că au fost aplaudați că au ridicat un gunoi din mijlocul parcului și l-au dus la coș.

Aș începe cu o echipă de voluntari care să meargă în parcurile din oraș și să aplaude tinerii care ridică gunoiul de pe jos și îl duc la coș, gunoi pe care nu l-au aruncat ei, dar pe care îl ridică pentru că ei cred într-un oraș curat.

Aș porni o campania de ecologizare, o mână de voluntari care să strângă gunoaiele din zonele verzi, acțiuni relaxante. Aș introduce în timp și componenta prin care să te poți oferi voluntar la toaletarea zonelor verzi, asta pentru a te asigura că orașul tău arată bine și nu sunt zone neglijate.

– Care-s nevoile proiectului?

Soluția poate fi implementată începând de mâine și cu pași mici dar bine gândiți efectul să se replice și să schimbăm mentalități, pentru că despre asta e vorba, despre schimbarea mentalității și a face lucruri frumoase nu doar când ești văzut de cineva.

Autoritățile locale ar trebui să asigure ridicarea gunoiului la timp, în sensul că uneori nu mai e loc în recipientele pentru gunoi și de asta apar gunoaie aruncate pe jos. Apoi cu pași mici, pot monta recipiente de colectare selectivă și colectare selectivă pe bune, pentru a crește încrederea tinerilor că merită să colecteze selectiv gunoiul.

Pentru campaniile de ecologizare va fi nevoie de mulți saci pentru gunoi și de asemenea, de transport spre centrele de colectare. Plus, odată ce e curățată zona, ar fi nevoie de pancarte amplasate în acele zone, cu mesaje care să pătrundă în mintea și inima celui care vine ulterior să facă grătar, ca să se gândească de două ori înainte să lase gunoiul în natură.

Intră în dialog cu Paula Alixandrov
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.