Mădălina Iordache: Green Impact

– Cum vrei să faci din Iași un oraș pentru tineri?

Modul prin care ne propunem să facem din Iași un oraș pentru tineri este prin Proiectul Green Impact. Acest proiect își propune să facă din ecologizare un aspect nu doar important, ci și “cool” din viața tinerilor. Green Impact este destinat liceenilor ieșeni din clasele 9-11.

Este gândit din două părți: vor avea parte de sesiuni construite spre educarea participanților în materie de reciclare, reutilizare și protecția mediului și activități de dezvoltare personală. Unul dintre obiectivele proiectului este de a face conștienți liceenii și comunitatea din Iași de nevoia de cunoaștere, înțelegere și aplicare a conceptului de a fi sustenabil.

Activitățile pe care proiectul și le propune sunt cele de refolosire a materialelor uzate nedegradabile sau care se degradează foarte greu în crearea de noi obiecte, precum genți, portofele,etc. De asemenea, proiectul vizează informarea și cunoașterea metodelor folosite de către companiile din Iași de specialitate, în procesul de colectare, reciclare și curățare a mediului.

Proiectul oferă tinerilor șansa de a se afirma prin aceste acțiuni, de a-și folosi imaginația, de a face ceva diferit, ceea ce este din ce în ce mai important pentru tinerii din zilele noastre. Millennials au crescut cu gândul că ei sunt cei care vor aduce o schimbare, își doresc să se afirme și să își lase amprenta în mediul din jur, să facă totul original.

Proiectul Green Impact vrea să îmbine această dorință de afirmare cu nevoia comunității de protejare a mediului. Ne dorim să arătăm tinerilor faptul că natura este cea care le oferă resurse nelimitate, iar acțiunile comunității dăunează din ce în ce mai mult dacă nu ne schimbăm mentalitatea.

Pentru a face proiectul cât mai atractiv pentru tineri vom lansa la deschidere un concurs în care participanții vor fi împărțiți pe grupe și va trebui să își prezinte experiența prin intermediul pozelor și al clipurilor video.

– De ce crezi că tinerii din Iași au nevoie de așa ceva?

Deoarece tinerii au nevoie de activități prin care să își dezvolte inteligența emoțională, să deprindă aptitudini de socializare și de lucru în echipă, de vorbit în public, de găsit soluții și abilități de lider.

De asemenea, pentru a putea educa comunitatea din Iași cel mai ușor este să începem cu cei tineri, deoarece ei nu au anumite obiceiuri create și este mai ușor să îi formăm în direcția potrivită.Tinerii nu sunt viitorul nostru, ci prezentul, important este ceea ce facem în acest moment pentru tineri și cum putem începe să îi formăm pentru a se putea dezvolta într-un mod frumos și pentru a avea grijă de mediul înconjurător.

În cadrul proiectului, elevii vor participa la sesiuni pentru dezoltarea inteligenței emoționale livrate de către studenți internaționale din peste 10 țări din lume. Vor participa la diferite jocuri care îi vor pune la încercare să se descopere pe ei înșiși, să învețe cum să lucreze în echipă, cum să țină un discurs în fața unor persoane, cum să găsească soluții, cum să fie asertivi, cum să profite de oportunități și să dea dovadă de proactivitate.

În momentul în care ei au parte de dezvoltare personală, realizează că fac parte din ceva mai mare și că este important să avem grijă de mediul în care trăim, deoarece acțiunile noastre de zi ne influențează viața.

– Cum vezi planul de acțiune?

Proiectul nostru are nevoie de sprijinul comunității, al reprezentaților și al administrației locale, deoarece ne dorim să aibă un impact mare în Iași, să ajungem la câți mai mulți elevi și să fim sprijiniți în tot ceea ce facem.

Cu ajutorul comunității am putea face cât mai cunoscut scopul proiectului și am putea implica cât mai multe persoane interesate de ceea ce înseamnă reciclare, reducere și reutilizare. Pentru partea aplicată a proiectului, și anume pentru sesiunile în care ne dorim ca liceenii să meargă în anumite puncte și să învețe practic ce pot face pentru a lucra eficient cu resursele pe care le avem în natura.

De aceea, avem nevoie să fim ajutați în a găsi persoanele și locațiile potrivite pentru a-i putea învăța pe cei tineri cum pot fii sustenabili.

– Care-s nevoile proiectului?

Autoritățile locale ne pot promova proiectul, pot oferi suport financiar și spații necesare pentru desfășurarea proiectului. Avem în vedere colaborări cu Green Fiber, Salubris, Ecotic, Rubik Hub, Let’s Do It Romania, Zero Waste Romania, Sigurec, Apa Vital, Upside Down, Eon, Green Tech, Rorec, Centrul Municipal de Colectare Iasi, Raiffesein Bank.

Intră în dialog cu Mădălina Iordache
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.