Constantin Sitaru: reconversia/ calificarea profesională a tinerelor mame

– Cum vrei să faci din Iași un oraș pentru tineri?

Propun un plan de reconversie/calificare profesională a tinerelor mame care nu au reușit să obțină o calificare suficient de bună pentru a-și sustine familia prin câștigiurile salariale. Demersul presupune închegarea unei comunități prin concursul Primăriei și ajutorul Consiliului Local, în colaborare cu Camera de Comerț si Industrie și companiile locale – și nu numai -, interesate de atragerea forței de muncă proaspăt calificate.

– De ce crezi că tinerii din Iași au nevoie de așa ceva?

Integrarea profesională a tinerelor mame care nu au reușit să obțină o calificare suficient de bună pentru a putea susține financiar familia ar diminua multe dintre problemele întâmpinate de tinerii adulți și copiii lor.

– Cum vezi planul de acțiune?

Primaria va pune la dispoziție cu titlu gratuit un spațiu pentru desfășurarea activităților noii comunități.

În prima etapă se încheagă comunitatea. Demersul este promovat prin intermediul parteneriatelor media locale și regionale, vizând grupurile țintă identificate cu sprijinul Direcției de Asistență Socială. De asemenea, companiile și partenerii dezvoltă oferta de cursuri, urmând, apoi, să fie făcute demersuri pentru selecția cursantelor, sustinerea cursurilor, sustinerea examenelor, selectia noilor angajați în companiile partenere.

Practic, comunitatea se autosusține, fiind necesară doar plata cheltuielilor de întreținere a spațiului desfășurării activităților. Aceste costuri pot fi acoperite din sponsorizări sau din bugetul local.

– Care-s nevoile proiectului?

-Un spațiu pus la dispozitie cu titlu grstuit de către primărie;
– Formarea unei echipe pluridisciplinare cu oameni din comunitate și din primărie pentru dezvoltarea ideii și proiectului ulterior;
– Atragerea companiilor în program;
– Oamenii din grupul de lucru trebuie să fie pregătiți în domenii precum economie, publicitate, atragerea fondurilor (rambursabile și nerambursabile).

În principiu, e nevoie de o echipă binevoitoare, susținută de autorități, care să elaboreze ideea și s-o transmită unui grup de inițiativă și apoi, unei instituții/unui ONG/ unei companii care să o operaționalizeze, stimulând astfel economia locala și reintegrând profesional și, implicit, social, tinere mame din Iași.

Intră în dialog cu Constantin Sitaru
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.