Raluca Iordăchianu: Certificate „Prietenul tinerilor” pentru companiile din Iași

– Cum vrei să faci din Iași un oraș pentru tineri?

Viața tinerilor gravitează în jurul locului de muncă. Un mediu urban care reține tinerii, face din angajatori și din dinamica muncii, o sursă de creștere și de împlinire pentru tineri.

De aceea, propun elaborarea unui set de indicatori în baza cărora, companiile din Iași să primească „certificate” care indică în ce măsură oferă tinerilor un climat potrivit cu nevoile lor.

Indicatorii pot măsura diferite componente, precum etica companiilor, implicarea lor în proiecte de responsabilitate socială, calitatea comportamentelor colegiale în colectivele de muncă, oportunitățile de mentorat, deschiderea către proiecte propuse de angajați, programe de dezvoltare personală pentru angajați etc.

Categoriile de indicatori, precum și itemii propriu-ziși care vor măsura nivelul de adecvare a unei companii la nevoile și aspirațiile tinerilor vor fi definite de un grup reprezentativ de tineri din Iași.

În funcție de scorul obținut pentru acești indicatori, companiile vor primi certificate de tipul „prietenos cu tinerii”, precum și o notă (un număr de stele) care să indice nivelul de adaptare la nevoile tinerilor.

Profilurile companiilor cu un scor ridicat de adaptare la nevoile și aspirațiile tinerilor vor fi popularizate și prezentate ca exemple de bune practici în mediile studențești. În felul acesta, companiile cele mai prietenoase cu tinerii devin și anagajatorii preferați ai acestora.

Pe termen mediu și lung, companiile din Iași vor asimila comportamente tot mai responsabile și mai complexe, atât intern, cât și la nivel social, iar această abordare le va asigura credibilitatea și atractivitatea în rândul principalilor potențiali angajați.

Tinerii devin promotorii unui mediu de lucru tot mai corect, mai atractiv și mai uman în Iași, iar nevoile lor sunt operaționalizate cu impact. Iașul, la rândul său, își poate construi mai departe brandul, ca centru urban cu adevărat prietenos cu tinerii.

– De ce crezi că tinerii din Iași au nevoie de așa ceva?

Mediul de muncă influențează în mod decisiv viața unui tânăr. Ca proaspăt angajat, acesta își petrece cea mai mare parte a timpului în care este activ, la serviciu. De aceea, locul de muncă devine o matrice de formare și dezvoltare atât profesională, cât și personală.

Companiile care țin cont de novoile tinerilor, așa cum le formulează ei înșiși, au mai multe șanse de creștere eficientă, alături de angajați loiali. Relația dintre angajatorii „prietenoși cu tinerii” și tinerii angajați devine una tot mai personală, bazată pe încredere activă și respect activ.

– Cum vezi planul de acțiune?

În prima etapă trebuie să fie cogulat un comitet reprezentativ pentru tinerii din Iași, format din reprezentanți ai multor ligi studețești și organizații de tineret.

Acest comitet va stabili categoriile de indicatori pentru a măsura nivelul de „prietenie” al unei companii, față de tineri. Va dezvolta itemii și va stabili metodologia de acordare a certificatelor și a scorurilor (care poate include monitorizarea companiilor sau evaluări de tip „secret client”, ori evaluări anonime realizate de angajați).

Odată ce este finalizată metodologia și este stabilizat setul de itemi, conceptul va fi prezentat companiilor, care vor fi invitate să transmită observații și sugestii de îmbunătățire.

După colectarea sugestiilor și integrarea lor, vor fi începe demersurile pentru evaluarea companiilor din Iași și popularizarea conceptului. Primele certificate vor fi oferite, urmând ca periodic, companiile să-și poată ridica poziția în clasament, în baza exersării unor comportamente tot mai adecvate la nevoile și aspirațiile tinerilor.

– Care-s nevoile proiectului?

Totul pornește de la constituirea unui grup de inițiativă reprezentativ pentru tinerii din Iași, care să creeze setul de itemi care măsoară nivelul de adecvare a unei companii la asiprațiile tinerilor din comunitatea în care funcționează. Grupul de inițiativă va populariza conceptul și în rândul actorilor privați din Iași, pentru a se asigura că CEOs și managerii din oraș înțeleg beneficiile unui astfel de demers.

Intră în dialog cu Raluca Iordăchianu
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.