Anca Gîlcă-Cazacu: Bahluiul pentru promenadă

– Cum vrei să faci din Iași un oraș pentru tineri?

Studenții care învață la UAIC sau la Agronomie se bucură de frumosul deal al Copoului. Însă tinerii care învață la Universitatea Tehnică nu au un deal, nu au un parc cu multă verdeață, o grădină botanică aproape sau un stadion pe care să alerge. Au însă Bahluiul. Un Bahlui cu un mal neîngrijit, cu un splai aglomerat de bicicliști, alergători, pietoni, cărucioare de copii.

Vreau pentru Iași și pentru tinerii care aleg acest oraș spații verzi și parcuri, astfel încât Iașul să devină un oraș cât mai prietenos cu mediul și cât mai prietenos cu tinerii, dincolo de spațiile comerciale și cafenelele în care aceștia își pot petrece timpul liber.

– De ce crezi că tinerii din Iași au nevoie de așa ceva?

Tinerii au nevoie de motive pentru a rămâne în Iași. Felul în care Iașul îi face să se simtă este un motiv suficient de bun pentru a rămâne (chiar dacă, probabil, nu au jobul mult visat). Poți avea amintiri frumoase și motive să rămâi pentru că îți place la nebunie liniștea când ieși la alergat în campusul universitar sau pentru că stăteai pe malul Bahluiului cu colegii în pauzele dintre cursuri. În plus, noi toți avem nevoie de mai multe parcuri, mai multa verdeață în acest Iași frumos, dar aglomerat de mașini și necăjit de poluare.

– Cum vezi planul de acțiune?

Propunerea mea este să transformăm malul Bahluiului, să îl facem verde și prietenos cu tinerii care vor să iasă la alergat sau la o plimbare (pe jos sau cu bicicleta) sau vor pur și simplu ca într-o pauză de la cursuri să citească pentru următorul seminar stând pe o bancă pe malul Bahlului sau pe iarbă.

Cum? Astfel:
1. Plantăm copaci – ați observat că pe Splai Bahlui nu există copaci? Nici pe mal stâng, nici pe mal drept. Copacii plantați din câțiva în câțiva metri exact la coborârea pe mal vor oferi orașului mai multa verdeață, mai multă susținere în fața poluării și vor oferi tinerilor un motiv pentru a se plimba cu mai mult drag pe Splai Bahlui sau pe mal.

2. Realizăm pista pentru alergat pe mal Bahlui – din când în când mai zăresc pe mal tineri alergând. Sunt puțini, nu prea le vine să coboare prin iarba neîngrijită să alerge. Realizarea unei piste pentru alergat pe malul Bahluiului ar decongestiona traficul pietonal de pe trotuarul de pe Splai.

Acum, trotuarul Splaiului (care are și pista de biciclete) nu este sigur pentru niciun participant: bicicliști (nevoiți să încetinească sau să oprească mai mereu pentru că sunt mulți pietoni), alergători (nevoiți să ocoleasca pietonii sau cărucioarele de copii, în pericol chiar să se accidenteze dacă vor rata marginea bordurii), pietonii.

Realizarea piestei de alergare pe malul Bahluiului ar muta alergătorii într-o zonă mai sigură, s-ar elibera trotuarul pentru pietoni și pista ar avea șanse mai mari să fie utilizată doar de bicicliști (nu și de prea mulți pietoni). Pe lângă asta, nu-i așa că ți-e mai mare dragul să citești într-un loc verde, cu copaci și cu tineri care își găsesc liniștea interioară (și calea spre mai puține kilograme, poate) alergând în centrul orașului?

3. Bănci – pentru a încuraja utilizarea spațiului vom amplasa bănci. Acestea pot fi băncile clasice pe care le regăsim în tot orașul sau pot fi realizate, cu puțina imaginație, direct în mal, ca niște scări (ma iertați, nu am înclinații artistice nici măcar cât să explic ce îmi imaginez, însă dacă am ocazia, vă arat poze sau fac un desen)

– Care-s nevoile proiectului?

Autoritățile locale ar putea da aprobările pentru cele 3 puncte notate mai sus. De asemenea, ar putea finanțată inițiativa. De altfel, dacă nu vor finanța, am încredere că putem găsi antreprenori locali sau chiar donatori din rândul cetățenilor care vor dori să susțina ideea.

Oamenii din grupul de lucru cred ca ar trebui să dețină cunoștințe de design, inginerie (nu am vrea ca băncile să alunece în Bahlui dupa prima ploaie mai puternica), project management.

Intră în dialog cu Anca Gîlcă-Cazacu
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.