Anca Gherasim: Consiliul Local al Tinerilor din Iași

– Cum vrei să faci din Iași un oraș pentru tineri?

Oraș pentru tineri înseamnă ca tinerii să aibă mai multă putere pe partea de administrație, strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung a orașului lor. Acum, în afara unor consultari anuale pe bugetul local, tinerii nu sunt întrebați, nici ascultați. Există așa-zisele bule de acțiune, unele total separate, iar cea mai mare distanță o au față de administrația politică aleasă o dată la 4 ani.

După exemplul altor state, mi-aș dori un City Youth Council, un Consiliu Local informal, ales și el o dată la n ani în mod democratic, cu reprezentare largă (din diverse domenii socio-profesionale, echilibru de gen și localizare pe cartiere). Acesta va susține cu informații, idei, sfaturi activitatea CL oficial, va implica tinerii din Iași în viața orașului lor (bugetare pariticipativă, call for ideas etc.).

Aici poate fi consultat un exemplu.

– De ce crezi că tinerii din Iași au nevoie de așa ceva?

Dincolo de activități civice în ONG-uri, asociații, firme private, tinerii trebuie să devină stakeholders de primă mână, să joace la un nivel înalt, cot la cot cu cei ce au putere de decizie asupra viitorului lor.

– Cum vezi planul de acțiune?

Se creează acest City Youth Council, se creionează exact ce vrem de la el, se întocmește lista cu obiective, se se fac alegeri.

– Care-s nevoile proiectului?

Este nevoie de resursă umană dedicată ideii.

Intră în dialog cu Anca Gherasim
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.