Cornel Chițanu: Iași – orașul cu cele mai multe companii care contribuie la îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate ONU

Viziune: Iași este orașul cu procentajul cel mai mare de companii care contribuie la îndeplinirea obiectivele globale de sustenabilitate propuse de ONU pentru anul 2030.

Mediul privat este „agil”. La nivel global, din ce în ce mai multe companii preiau direcția de implicare socială, tocmai din acest motiv. Generațiile următoare de forță de muncă, dar și de consumatori cer această direcție. Iașul are oportunitatea de a deveni un lider în această cursă și de a-și face o imagine unică în mediul de business național, european și global. Adoptăm modul de gândire global și acționăm local.

Prima etapă ar consta în identificarea companiilor care au nevoie să facă cele mai puține modificări în modelul de business, pentru a funcționa în baza obiectivelor sustenabile.

– De ce crezi că antreprenorii din Iași au nevoie de așa ceva?

Pentru că sunt forțați să meargă în această direcție de viitorii angajați și viitorii consumatori. Pentru că uniți, într-o comunitate, cu un scop mare și ambițios, antreprenorii se pot ajuta unii pe alții mai eficient.

Beneficiile:
a) Mai mulți angajați loiali din generația Y și Z. Conform cercetărilor globale, dar și celor naționale, persoanele din generația Y apreciază mai mult o companie implicată în societate.
b) Își asumă responsabilitatea pentru viitorul afacerii sale. O societate mai bună duce la un mediu mai bun de dezvoltare a unei afaceri.
c) Publicitate pozitivă.
d) Oportunități de afaceri cu oameni de afaceri (de la nivel național sau internațional) care sunt interesați să lucreze cu antreprenori responsabili.
e) Atragerea investitorilor printr-o metodă unică, într-un oraș cu o ambiție unică și admirabilă
f) Arătăm că în Iași, antreprenorii sunt mai “cool” și mai ambițioși decât cei din Cluj-Napoca.

– Cum poate fi implementată soluția?

1. Studiem orașul care are cel mai mare procentaj de companii implicate să atingă SDGs.
2. Învățăm și implementăm cu atenție și intenție sugestiile propuse de ONU în cadrul programului Business Call to Action.
3. Simplificăm și traducem condițiile de eligibilitate, să fie cât mai prietenoase pentru companiile din Iași.
4. Identificăm companiile care sunt deja eligibile.
5. Convingem prieteni antreprenori să devină eligibili.
6. Cerem sprijinul administrației locale.
7. Dacă obținem sprijinul instituțiilor locale, organizăm o conferință de presă de lansare a programului și atunci când îndeplinim obiectivul. Sprijinul lor, cel puțin simbolic, ar coagula un interes mai ridicat, din partea mai multor companii.
8. Recunoaștem companiile locale cele mai responsabile (din punctul de vedere propus de ONU).

– În cât timp ar putea fi implementată soluția?

Prima etapă poate dura 6 luni. Pentru a atinge viziunea ar fi necesari, probabil, câțiva ani, dar depinde foarte mult de atitudinea antreprenorilor.

– Care sunt costurile proiectului și cum crezi că pot fi acoperite?

Dacă avem bunăvoința antreprenorilor și ne unim forțele și mințile, costurile de implementare a acestei inițiative pot fi reduse la 0.

În schimb, costurile de implementare a condițiilor de eligibilitate propuse de ONU, într-o companie ieșeană, ar putea să difere de la caz la caz.

Intră în dialog cu Cornel Chițanu