Adrian L.: autostradă suspendată peste calea ferată

Așa cum Madridul a realizat o coloană vertebrală subterană auto care unește toate cartierele din oraș și facilitează un trasport auto rapid și civilizat fără întreruperi pietonale, propun ca Iașul să realizeze o structură supraterană pe toata lungimea căii ferate din zona Păcurari până în zona CUG/Ciurea, cu ieșiri spre cartierele Păcurauri, Dacia, Zimbru, Alexandru, Mircea, Cantemir, Nicolina, Frumoasa, CUG, Breazu, Ciurea. De ce suprateran? Suprateran deoarece este mai ieftin, nu va deranja populația pentru că este deja un spațiu de circulație feroviară și nici nu vor fi probleme de expropriere sau mutare imobile.

Ar fluidiza foarte mult traficul în oraș, aceasta fiind cea mai mare problemă, la ora actuală, a orasului. Pe viitor va deveni din ce în ce mai acută.

Toți posesorii de mașini personale, firmele de distribuție, mijloacele de transport public, toți cetățenii orașului și turiștii care îl vor vizita. Zeci de mii de persoane zilnic.

*Notă: un astfel de proiect ar ridica întreg orasul din punct de vedere economic. Ar însemna o adevarată industrie și o mulțime de oameni care ar fi implicati într-un astfel de proiect. Deja Iașul are un exemplu în ceea ce a însemnat proiectul Pallas.

• Protocoale de colaborare între Ministerul Transporturilor, Primăria Iași.
• Proiectarea arhitecturală a autostrăzii suspendate.
• Realizarea unei documentații tehnice și financiare a proiectului autostrăzii supendate.
• Realizarea documentației pentru depunerea proiectului și accesarea de fonduri europene în vederea dezovoltării infrastructurii.
• Stabilirea unui target de execuție, cu penalizări în situații de întârziere și cu bonus în situația finalizării lucrării înainte de termen.
• Contractarea firmelor de execuție a lucrărilor.

• Încheierea protocolului între instituțiile implicate: 1-2 luni.
• Proiectarea arhitecturală: 2-3 luni;
• proiectele de fezabilitate, tehnice și financiare: 2-3 luni.
• Depunerea și aprobarea fondurilor UE: 3-4 luni.
• Realizarea execuției: 3-4 ani.

*Notă: în Madrid lucrarea a demarat în 2002 și era stabilit a fi gata în 2008. S-au finalizat toate lucrările în 2006, iar complexitatea lucrărilor a fost mult mai mare, fiind realizate integral subteran.

Ingineri proiectanți, juriști, contabili, experți în accesare fonduri europene.

Nu.

Intră în dialog cu Adrian L.