Vali G.: Trotuare accesibile, piste de biciclete, străzi curate, educație, transport public inteligent

• În primul rând, avem nevoie de trotuare practicabile, lipsite de mașini parcate neregulamentar, pante de acces pentru persoane cu dizabilități și copii în cărucioare.
• Apoi, un oraș cu mobilitate ridicată are nevoie de cât mai multe piste pentru biciclete care să aibă suprafața de rulare de calitate, să prezinte siguranță față de traficul auto și să aibă continuitate în intersecții. O altă soluție ar fi benzi speciale pentru transportul public care pot fi împărțite cu bicicliștii.
• Soluții concrete de parcare, în zonele centrale și rezidențiale.
• O mai bună accesibilitate la transportul în comun, aplicație pe mobil, urmărire gps în timp real, bilete ușor de procurat, informații conexe despre legăturile aferente cu celelalte rute de transport public intern și extern.
• Parcări de tipul park&ride la marginea orașului.
• Semaforizare inteligentă, funcțională
• O mai amplă campanie de informare și educare a șoferilor despre cum să fie politicoși în trafic și să respecte pietonii și bicicliștii.
• Străzi și trotuare curățate adecvat, fără praf, noroi și alte gunoaie.

Iașul tinde să se mărească exponențial și trebuie dezvoltat cu bun simț și responsabilitate.

Toți locuitorii orașului, de la vârstnici și copii, până la tineri și adulți, adică cei care reprezintă motorul de dezvoltare actual al orașului.

Soluțiile simple se pot aplica imediat iar cele mai complexe etapizat.

De la zile până la ani, totul depinde de voința celor care conduc destinele orașului, a primarului dar, mai ales, a consilierilor locali. Dacă le pasă, vor face ceva, iar dacă nu, își vor consuma mandatele degeaba și vor îmbătrâni făcând nimic.

În primul rând, e nevoie de o gândire vizionară, de oameni care să știe unde va ajunge orașul în câțiva ani, în câteva zeci de ani. Ar putea fi creată o direcție de dezvoltare urbană care să includă arhitecți urbani, sociologi, economiști, ingineri. Toți trebuie să aibă cu o pregatire profesională impecabilă și să fie dedicați proiectului, orașului, iar nu partidelor politice.

Proiectul vizează colaorarea dintre persoanele din mediul politic local, companiile ce răspund de transportul local, salubritatea și calitatea străzilor și trotuarelor din Iași, publicul larg și fiecare persoană cu spirit inovator și inventiv care vrea să se implice.

Intră în dialog cu Vali G.