Vasile-Cătălin Moșneagu: pasaje supraterane pentru pietoni și bicicliști

– Ce soluție vrei să implementezi colaborativ, alături de alți ieșeni și cu sprijinul aleșilor și-al administrației locale?

Realizarea unui sistem de trasee/pasaje supraterane pentru pietoni si bicicliști care să lege principalele puncte de interes din oraș de cartiere. Separarea pe două niveluri a traficului rutier și pietonal (inclusiv cu piste pentru bicicliști) ar crea spațiul necesar traficului rutier și pentru parcări la nivelul solului. În plus, ar reduce numărul de accidente. De asemenea, traseele ar lega direct zonele pietonale din centru cu cartierele orașului, iar realizate arhitectural la nivelul secolului XXI ar îmbunătăți imaginea orașului și ar oferi trecătorilor posibilitatea de a admira punctele de interes ale orașului de la înălțime.

Important este că locuitorii ar avea posibilitatea deplasării rapide în oraș cu bicicleta, traseele pietonale nu ar fi restricționate de direcțiile actualului sistem de străzi, costurile pasajelor supraterane pentru pietoni și bicicliști ar fi cu mult mai reduse decât al unor pasaje rutiere, supraterane sau subterane.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de această măsură?

Orașul este un punct de atracție pentru populația din regiunea de nord-est a țării și sunt date care arată ca populația orașului este într-o tendință crescătoare, iar această tendință este posibil să se permanentizeze. Este evidentă necesitatea identificării unor soluții pentru fluidizarea traficului în oraș pe toate dimensiunile.

– Câți oameni estimezi că ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Toată populația orașului.

– Prezintă pe scurt etapele proiectului.

1. Realizarea unui proiect pilot într-o zonă cu trafic rutier foarte aglomerat.
2. Evaluarea eficienței proiectului.
3. Extinderea sistemului în funcție de resursele financiare disponibile.

– Estimează cât crezi că ar dura fiecare etapă de la punctul anterior.

Etapa1 = 2 ani.
Etapa 2 = 6 luni.
Etapa 3 = 4 ani.

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Nevoile proiectului ar fi: resurse financiare, specialiști în domeniile arhitectură, construcții, licitații publice, fonduri europene.

Ai deja în vedere o echipă de colaboratori?

Nu.

Intră în dialog cu Vasile-Cătălin Moșneagu
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.