Roxana Cojocaru: autobuze fără oamenii străzii

– Ce soluție vrei să implementezi colaborativ, alături de alți ieșeni și cu sprijinul aleșilor și-al administrației locale?

Îmi doresc ca în tramvaiele și autobuzele din Iași să nu se mai urce, așa cum e „tradițional” în perioada sărbătorilor de iarnă, oamenii străzii.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de această măsură?

Un transport public civilizat și curat, călători care își cumpără bilet și circulă în condiții civilizate ajută la crearea unei imagini pozitive a Iașului.

– Câți oameni estimezi că ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Publicul țintă este reprezentat, pe de o parte, de călătorii obișnuiți ai CTP, care merg în fiecare zi cu mijloacele în comun, la serviciu sau la școală, iar, pe de altă parte, de turiștii veniți în Iași pentru a se bucura de festivitățile organizate în luna decembrie.

– Prezintă pe scurt etapele proiectului.

1. Organizarea de echipe de intervenție formate din controlori, polițiști locali, voluntari etc. și desemnarea unei stații-țintă pentru fiecare echipă.
2. Echipa intervine efectiv în timpul sărbătorilor de iarnă. Este cerut biletul de călătorie înainte de a urca în tramvai/autobuz.

– Estimează cât crezi că ar dura fiecare etapă de la punctul anterior.

Prima etapă-maxim 2-3 zile. A doua etapă – pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Ideal ar fi să existe sptijin din partea primăriei, a firmelor de pază, a poliției, dar și o colaborare a acestora cu angajații CTP. O alternativă ar fi și atragerea sprijinului organizațiilor umanitare, reprezentanți ai bisericii, care să ofere câte un cadou sau o sacoșă cu alimente, bunuri, haine etc. pentru aceste persoane.

– Ai deja în vedere o echipă de colaboratori?

Controlori (personal CTP) și polițiști locali.

Intră în dialog cu Roxana Cojocaru
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.