Matei Batincu: responsabilizarea șoferilor de autobuze

– Ce soluție vrei să implementezi colaborativ, alături de alți ieșeni și cu sprijinul aleșilor și-al administrației locale?

O soluție pentru a face transportul public prima opțiune pentru ieșeni ar fi instalarea în cabina șoferului a unui aparat ce cronometrează timpul pe care acesta îl are disponibil pentru a ajunge la următoarea destinație (precum este în alte orașe mari din străinătate). Dacă aceștia depășesc cu un număr prea mare de secunde sau minute targetul propus, atunci vor fi sancționați.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de această măsură?

Soluția vine să amelioreze timpul de așteptare în stații, deoarece, uneori, șoferii de autobuz și tramvai nu se grăbesc, unii stau la capătul liniilor și își beau cafeaua sau mănâncă sandvișul, în timp ce alți oameni așteaptă multe minute în stații, în căldură sau frig, în funcție de vreme.

– Câți oameni estimezi că ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Toți ieșenii și toți vizitatorii.

– Prezintă pe scurt etapele proiectului.

1) Cumpărarea unui software sau a unor cronometre care să fie reglate automat (pentru a nu se comite fraude).
2) Executarea unui studiu pentru a se observa cât durează, în medie, pentru un autobuz să ajungă de la punctul A la punctul B, după care să se stabilească numărul de minute necesar unei curse.
3) Implementarea sistemului și sancționarea ca atare a șoferilor care nu respectă încadrarea în timpul de deplasare.

– Estimează cât crezi că ar dura fiecare etapă de la punctul anterior.

Studiu – 2 luni
Implementare – 1 lună

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Autoritățile s-ar putea ocupa de achiziționarea și executarea studiului, iar oamenii care realizează studiul ar trebui sa aibă un master în circulație rutieră.

Ai deja în vedere o echipă de colaboratori?

Nu.

Intră în dialog cu Matei Batincu
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.