Marian Bîrlădeanu: benzi partajate, comunicare și transparență CTP, aplicații online, parcuri și signalistică

– Benzi unice pentru transportul în comun (privat/municipal), plus taxi și biciclete, iar acolo unde este posibil, să existe benzi/piste special destinate bicicletelor. Transportul în comun să funcționeze atât de exact, încât să-mi pot regla ceasul și atât de eficient, încât să fie preluați alternativ călători de tramvai și/sau autobuze pe trasee similare (spre Copou sau alte direcții).
– Să existe rapoarte publice lunare despre activitatea CTP Iași, astfel încât și ieșenii să înțeleagă mai mult despre transportul în comun și de ce merită să-ți iei bilet/ticket electronic/abonament.

– Să fie introduse cardurile electronice, încărcabile la automate stradale, valabile pe toate mijloacele de transport metropolitane și pentru parcări auto, și pentru închirierea de biciclete.

– Aplicații online care permit urmărirea prin GPS a autobuzului așteptat

– Amenajarea de parcuri/zone tematice pentru mobilitate: biciclete și plăci skateboard, bărci pe Bahlui etc.

– Semnalizarea corespunzătoare și marcarea de treceri pentru biciclete fix lângă fiecare trecere pentru pietoni, în toată zona metropolitană.

– Centrul orașului să fie pietonal/mixt astfel încât să se poată dezvolta și atrage turiști.

Pentru mai puțină poluare, pentru mai puține mașini în trafic, pentru un viitor mai sănătos, pentru Iașul pe care ni-l dorim toți.

Toți pietonii, utilizatorii de transport în comun, bicicliștii și o mare parte din șoferii care sunt nevoiți să apeleze la autoturism în prezent.

1. Marcare/semnalizare peste tot.
2. Înființare card unic și reglementare la nivel de ZMI, însoțite de lansarea aplicației online de transport în comun.
3. Amenajarea de parcuri/zone tematice în zona metropolitană (inclusiv cicloturism și zone cu puncte de belvedere pe fiecare din cele 7 coline care vor atrage turiști, bicicliști, fotografi etc.)
4. Ajustare pe baza experiențelor/datelor statistice/măsurătorilor de trafic.

Aproximativ 2 ani pentru fiecare, cu excepția primei etape care ar dura maxim 1 an.

Este nevoie de implicarea ONG-urilor, voluntarilor, specialiștilor, universităților și facultăților ieșene etc. Autoritățile locale nu au în prezent capacitatea de a implementa (Planul de mobilitate urbană durabilă a fost realizat de specialiști), dar pot organiza întâlniri de lucru și se pot specializa.

– Ai deja în vedere o echipă de colaboratori?

Nu

Intră în dialog cu Marian Bîrlădeanu