Ionuț Voicu: semafoare care prioritizează tramvaiele & piste de biciclete

– Ce soluție vrei să implementezi colaborativ, alături de alți ieșeni și cu sprijinul aleșilor și-al administrației locale?

Am ajuns la perioada în care trebuie să ne gândim la poluare și de asta avem nevoie să reducem traficul de mașini personale în Iași. Din punctul meu de vedere trebuie să încercăm și să adoptăm sistemul din Stuttgart pentru tramvai. Adică să reorganizăm sistemul de semaforizare în favoarea tramvaielor, care să aibă priorietate în permanență. Autoturismele personale nu ar trebui să ocupe liniile de tramvai, în trafic.
De asemenea, am avea nevoie și de piste de biciclete mai eficiente.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de această măsură?

Oamenii vor alege transportul în comun dacă se va rezolva problema punctualității.

– Câți oameni estimezi că ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Majoritatea călătorilor nu aleg transportul în comun din pricina lipsei de confort, dar și pentru că benzile sunt mereu blocate de autoturisme.

– Prezintă pe scurt etapele proiectului.

1. Reorganizarea semafoarelor în favoarea liniilor de tramvai astfel încât cele din urmă să aibă prioritate.
2. Delimitatea liniilor de tramvai, ca autmobilele să nu aibă acces, iar apoi, modernizarea tramvaielor.

– Estimează cât crezi că ar dura fiecare etapă de la punctul anterior.

Reorganizarea semafoarelor nu cred că ar dura prea mult. În Iași au fost modernizate, dar nu sunt puse în funcțiune. Până să se blocheze banda de tramvai cu borduri, se poate improviza cu alte delimitări, pentru a se testa metoda.

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Să determinăm populația să ceară transport în comun mai eficient, iar nu parcări.

Ai deja în vedere o echipă de colaboratori?

Nu am, dar se poate rezolva.

Intră în dialog cu Ionuț Voicu
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.