Transport Public și Mobilitate Urbană

Sunt două tipuri de orașe. Cele care te invită la plimbare și-ți arată că faci parte din comunitate,
oferindu-ți o rețea de transport public confortabil și eficient. Sunt și cele care te obligă să le parcurgi din mașina personală. Primele sunt cu mult mai prospere decât celelalte. Sunt și mai prietenoase cu mediul, iar locuitorii lor devin și ei, tot mai prietenoși și mai toleranți.

Îmbunătățește Transportul Public și Mobilitatea Urbană:


În luna decembrie, 2017, ieșenii și aleșii lor vin la aceeași masă, pentru un oraș mai lesne de explorat.

1.

Mai întâi, ieșenii se gândesc la soluții care îmbunătățesc mobilitatea urbană și sistemul de transport public, în Iași. Pornesc de la ce-i doare cel mai tare, în oraș, când trebuie să-l parcurgă. Schițează un plan de acțiune vindecător și fac publică ideea lor.

2.

Apoi, inițiatorii soluțiilor se întâlnesc într-o dezbatere publică cu aleșii lor și alți ieșeni. Prezintă ideile și discutăm despre cum pot fi implementate cu sprijinul administrației locale. Reprezentanții invitați adoptă una sau mai multe propuneri.

3.

Începe procesul de lucru
colaborativ. Alți ieșeni se alătură inițiatorilor și aleșilor care au adoptat o propunere. Se formează grupuri de lucru deschise, în care poate oricine să intre. Soluțiile adoptate sunt implementate transparent, prin contribuțiile tuturor – în timp, talent, aptitudini și alte resurse.

 

Aleșii locali lucrează cot la cot cu ieșenii și înlesnesc implementarea.
• Noi facilităm comunicarea în grupurile de lucru și moderăm procesul până la capăt, ca ideile și activitățile să curgă fără bariere.
•Soluția implementată este opera colaborativă a ieșenilor care fac din Iași, orașul în care se întâmplă exact ceea ce-și doresc cetățenii să se întâmple.
• Alți ieșeni sunt inspirați de precedent. Iașul devine un puzzle în care piesele sunt create colaborativ, de ieșeni.

Intră în joc!
Contribuie la fondul de soluții pentru Transport Public și Mobilitate Urbană!Vino vineri, 15 decembrie, la dezbaterea despre mobilitate urbană, care aduce împreună ieșenii și aleșii lor. Trei proiecte propuse de ieșeni vor fi adoptate principial de trei conislieri locali. Apoi, proiectele vor fi implementate de comunitatea ieșeană, cu sprijinul administrației locale.

Ne întâlnim vineri, 15 decembrie, ora 17.30, la Ateneul Tătărași și punem în dezbatere trei proiecte:
Monitorizare prin GPS pentru Transportul Public și aplicație mobilă/ website – proiect inițiat de Emanuel Sescu
Rastele de biciclete sugestive – pe locul de parcare ocupat de o mașină încap 10 biciclete – proiect inițiat de Ioana Amăriuței-Popa
Piste pentru bicicliști interconectate – proiect inițiat de Andrei Prisecaru

Trei consilieri locali sunt invitați să participe la discuții și să adopte propunerile:
• Daniel Piftor (PMP)
• Eduard Boz (PNL)
• Dumitru-Marcel Istrate (PSD)

Prof. dr. Corneliu Iațu, de la Facultatea de Geografie și Geologie, a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, va deschide dezbaterea despre impactul mobilității urbane în dezvoltarea unui oraș.

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, va vorbi despre planurile locale, pe termen scurt și mediu, pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic și-a posibilităților de-a parcurge orașul.

Cristian Stoica, directorul C.T.P., va vorbi despre posibilitățile de-a spori predictibilitatea transportului public.

Orice ieșean este invitat să intre într-un grup de lucru, chiar din primul moment, ca să punem în aplicare împreună și transparent, cele trei proiecte de îmbunătățire a mobilității urbane în oraș.

VEZI AGENDA COMPLETĂ A EVENIMENTULUI.

* Ne vedem pe 15 decembrie, ora 17.30, la Ateneul Tătărași: Strada Ion Creangă Nr. 14