CUM SE DEZVOLTĂ ORAȘELE PENTRU OAMENI

Orașele sănătoase se oferă locuitorilor prin spații deschise, activități stradale și securitate publică. Oamenii le aleg să trăiască în ele pe termen lung. Sunt cele mai puternice baterii de capital uman.

SPECIALIȘTII PROIECTEAZĂ ORAȘE PENTRU OAMENI. PRIMARII LE ADMINISTREAZĂ: 16 iunie


Prima sesiune a conferinței „Cum Modelăm Un Oraș Pentru Oameni” este dedicată actorilor care influențează în mod decisiv dezvoltarea urbană. O conferință inspirațională în care reprezentanți ai administrațiilor din România și specialiști în arhitectură și urbanism discută despre reabilitarea spațiilor
publice românești și regenerarea cartierelor comuniste.


Primari din România, reprezentanți AMR, OAR și RUR, specialiști în arhitectură, urbanism, construcții, administrație publică și domenii conexe se întâlnesc la aceeași masă de discuții.

Lansăm volumele „Ghid de regenerare a cartierelor comuniste” și „Ghid de reabilitare a spațiilor publice”, semnate de Alexandra Nae și Adina Vințan.

Discutăm despre impactul strategiilor de dezvoltare urbană asupra evoluției orașelor din România.

Evenimentul aduce la aceeași masă, alături de
autoarele ghidurilor, experți în Arhitectură și Urbanism, precum și reprezentanți ai administrațiilor din țară.

Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, este invitat special și amfitrion al evenimentului.


Prin dialogul constructiv între actorii care amprentează spațiile publice din țară, urmărim să răspundem la întrebări precum:

  • Cum dezvoltăm politici publice eficiente și adecvate pentru dezvoltarea urbană în România?
  • Cum asigurăm un program coerent de finanţare pentru dezvoltarea zonelor urbane/metropolitane?
  • Cum realizăm şi implementăm o strategie de pregătire a urbaniştilor şi specialiştilor în dezvoltare urbană?
  • Care sunt nevoile administraţiilor locale pentru reabilitarea spaţiilor publice şi regenerarea urbană a
    cartierelor comuniste? Ce limitări există în colaborarea cu specialiştii?
  • Ce dificultăţi întâmpină specialiştii în colaborarea cu administraţiile locale, pentru derularea proiectelor de reabilitare şi dezvoltare a spaţiilor publice?
  • Care sunt nevoile pe care le au administraţiile locale pentru a elabora ghiduri de regenerare urbană a cartierelor din oraş, cu soluţii integrate şi sensibile la profilul local?
  • Care este rolul politicienilor și ce responsabilități au în dezvoltarea zonelor urbane/metropolitane?

  • De ce: Calitatea vieții într-un oraș este influențată de cum percepem – vedem, auzim și simțim – peisajul
    său urban. Spațiile publice -principalele locuri în care oamenii se întâlnesc și interacționează unii cu alții – reprezintă izvoarele esențiale de atașament față de un oraș, care influențează dinamica socio-economică și culturală a locuitorilor săi.


    În 1989, aproximativ 85% din clădirile existente în România erau construite în timpul regimului comunist, o bună parte dintre ele aparținând unor cartiere de blocuri. Strategiile de planificare și dezvoltare
    a acestor spații au răspuns cerințelor timpului. Astăzi, aceste complexe nu se mai aliniază cu nevoile și
    așteptărilor societății. Locuitorii unui oraș pretind, așteaptă și au nevoie ca în cartierele în care trăiesc, să găsească cât mai multe oportunități, atât pentru petrecerea timpului liber, cât și pentru derularea activităților antreprenoriale.


    Cu cât spaţiile publice şi cartierele din România ajung să fie mai primitoare, cu atât oraşele din care fac parte devin mai atractive pentru oameni. Iar orașele care vor ști cel mai bine să atragă oameni, vor fi și orașele cele mai competitive în anii următori.


    Ghidul de reabilitare a spaţiilor publice descrie transformarea spaţiilor publice în România ultimilor ani „Reabilitarea spațiilor publice”, notează autoarele în prefața volumului, „rar se pretează la soluții șablon. De cele mai multe ori este nevoie de implicarea unor specialiști și, în mod ideal, fiecare administrație locală ar trebui să organizeze concursuri de soluții pentru pincipalele spații publice aflate în administrarea lor. (…) Maparea spațiilor publice din reședințele de județ românești arată o lipsă acută a unor astfel de spații în România.”


    Ghidul de regenerare urbană a cartierelor comuniste identifică probleme-cheie întâmpinate în exercițiile de regenerare urbană a cartierelor de blocuri din țară, care trebuie să facă obiectul unei preocupări
    coerente la nivel administrativ, în viitorul apropiat.

    SPEAKERI ȘI INVITAȚI SPECIALI CARE PARTICIPĂ ȘI CONDUC DISCUȚIILE

    Eveniment moderat de:

    Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, și Florin Mindirigiu, președintele asociației culturale PRO Event

    Reprezentanți ai administrațiilor din România:

  • Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași
  • IIlie Bolojan, primarul Municipiului Oradea
  • AUTOARELE VOLUMELOR LANSATE, ALĂTURI DE
    UN EXPERT ÎN DEZVOLTARE URBANĂ:

  • Alexandra Nae, autoare „Ghid de regenerare a cartierelor comuniste” și „Ghid de reabilitare a spațiilor publice”
  • Adina Vinţan, autoare „Ghid de regenerare a cartierelor comuniste” și „Ghid de reabilitare a spațiilor publice”
  • Marcel Ionescu-Heroiu, expert senior în Dezvoltare Urbană, Banca Mondială
  • EXPERȚI ÎN ARHITECTURĂ ȘI URBANISM (PERSPECTIVĂ NAȚIONALĂ):

  • Șerban Țigănaș, arhitect, președintele Ordinului Arhitecților din România
  • Liviu Nichi Ianăși, președintele Secțiunii de Urbanism și Zone Protejate din Ministerul Culturii și Identității Naționale
  • Gabriel Pascariu, arhitect, directorul departamentului Planificare urbană și dezvoltare teritorială la UAUIM (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și președinte APUR (Asociația Profesională a Urbaniștilor din România)
  • Eugen Pănescu, arhitect, partener fondator al biroului de arhitectură și urbanism Planwerk
  • Ina-Elena Stoian, arhitect-urbanist, fondatorul biroului de proiectare INAS, atelier de proiectare în cadrul căruia coordonează proiecte de arhitectură, design interior și urbanism, membru fondator al asociației PlusMinus
  • EXPERȚI ÎN ARHITECTURĂ ȘI URBANISM (PERSPECTIVĂ LOCALĂ):

  • Mihai Drişcu, arhitect, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Iași, decan al Facultății de Arhitectură “G.M. Cantacuzino” din Iaşi
  • Ionel Oancea, arhitect și urbanist senior ARTCA, arhitect-șef al Iașului timp de 10 ani (1994-2004)
  • Rezervă-ți loc din timp dacă ești arhitect, urbanist, sau dacă ai experiență într-un domeniu conex dezvoltării urbane:

    Evenimentul va avea loc sâmbătă, 16 iunie, a.c., în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași. Sunt aproximativ 70 de locuri disponibile pentru sesiunea „SPECIALIȘTII PROIECTEAZĂ ORAȘE PENTRU OAMENI. PRIMARII LE ADMINISTREAZĂ”. Mai multe detalii despre agenda completă vor fi publicate în curând.

    Early Birds: Rezervă-ți loc din timp!

    Locurile se vor ocupa rapid, așa că înregistrează-ți participarea cât mai curând. Te rugăm să ai în vedere că această sesiune se adresează cu precădere speciliștilor în domenii asociate cu dezvoltarea urbană.