Generează realitatea Iașului alături de aleșii tăi

Conduci, chiar dacă nu ești politician

Acționează direct asupra vieții tale și participă la buna guvernare a Iașului:

În perioada septembrie 2017 – septembrie 2018, echipa CIVICA organizează 5 întâlniri publice între cetățeni și aleșii lor.

Înainte de fiecare întâlnire, ieșenii sunt invitați să propună soluții și idei pe care vor să le implementeze cu sprijinul aleșilor, al administrației locale și-al comunității ieșene. În timpul întâlnirilor cu cetățenii, sunt invitați cel puțin 3 consilieri locali și, eventual, reprezentanți ai administrației locale. Împreună cu ieșenii care participă la evenimente, soluțiile propuse sunt puse în dezbatere, iar aleșii locali sunt invitați să le adopte. După fiecare întâlnire, coagulăm grupuri de lucru în jurul fiecărei propuneri dezbătute, ca să implementăm soluțiile colaborativ. Orice ieșean poate intra într-un grup de lucru, pe întreg parcursul implementării.

Fiecare întâlnire are o temă specifică și fiecare ieșean este invitat să contribuie cu soluții pentru:
Cultură
Transport Public și Mobilitate Urbană
Antreprenoriat
Tineret
Spații Publice (2 panel-uri: Iași, oraș prietenos pentru copii și Cartiere Sociabile)

„Cetăţenii conduc. Ai puterea fără să fii politician!” este unul dintre proiectele câştigătoare în cadrul granturilor oferite de Open Society Foundations.


Democrațiile reprezentative traversează prima criză îngrijorătoare din istoria lor. Între cetățeni și actorii politici s-a format un hiat periculos. Rolul reprezentanților este să reprezinte, dar mulți dintre cetățeni nu se mai simt reprezentați. Este un fenomen internațional. Două tabere s-au format: societatea civilă și aleșii ei. Este o polarizare care închide releele de transmisie a ideilor între cetățeni și decidenți. Cu ușile închise, se dezvoltă o societate civilă care pierde controlul asupra propriei vieți și un mecanism politic din ce în ce mai străin, cetățenilor.

O soluție:

•Într-o democrație, cetățenii conduc.
•Puterea decizională este în mâna politicienilor, dar cetățenii sunt cei care le spun ce anume să decidă și ce anume să facă, în numele lor.
•Cetățenii propun soluții și planuri de acțiune, pe care le implementează împreună cu reprezentanții.
•În felul acesta, agenda politicienilor și agenda cetățenilor intră pe aceeași pagină.

Politicile generative – Când cetățenii lucrează împreună cu reprezentanții:


„Politicile generative sunt politicile care caută mai puțin să aducă evenimente în viața cetățenilor; sunt mai curând orientate înspre a permite indivizilor și grupurilor să producă ei înșiși evenimente.

Politicile generative vin în apărarea politicilor domeniului public, dar nu se plasează în vechea retorică care pune în opoziție piața și statul.

Ele funcționează prin crearea condițiilor materiale și a formelor organizaționale prin care indivizii și grupurile să poată lua decizii de viață prin care să acționeze asupra ordinii sociale.

Aceste politici depind de câștigarea încrederii active fie în instituțiile guvernamentale, fie în agenții asociați.”

(Anthony Giddens, Beyond Left and Right, 1994, p. 15).

•Acțiunile colaborative sunt transparente.

•Cetățenii își recapătă puterea de-a folosi instituțiile statului și actorii lor, ca să facă viața mai bună, pentru ei și comunitatea lor. Acesta este rolul esențial al instituțiilor și-al reprezentanților, de altfel: să sprijine cetățeanul să-și facă o viață mai bună.

•Actorii politici își recapătă misiunea, de-a extrage din bazinul social, idei, nevoi și soluții, pe care să le operaționalizeze transparent, în folosul societății.

•În felul acesta, se recreează țesătura de încredere pe care se bazează democrațiile.

•Încrederea pasivă exprimată prin vot se transformă în încredere activă, justificată prin colaborare transparentă și participare.


Creăm în Iași, probabil pentru prima dată, la nivel național, un climat favorabil pentru „politicile generative”. Politicile clasice presupun că un grup relativ mic de oameni – clasa politică – construiește realitatea pentru cetățeni. Politicile generative permit cetățenilor să genereze ei înșiși realitatea pe care și-o doresc. Pentru asta, este nevoie doar de cadre care să permită cetățenilor să colaboreze cu aleșii lor și să găsească soluții pe care să le implementeze împreună.

Înscrie-te în una dintre cele 5 aripi de acțiune și începe să conduci, alături de aleșii tăi, ca soluțiile de care ai nevoie, să fie implementate în Iași.