Cartiere Sociabile

Spațiul public aparține cetățenilor. Nimeni n-ar trebui să fie obligat să cumpere ceva sau să meargă în centru, doar ca să se bucure de oraș și de prieteni. Cartierele care permit oamenilor să se adune și să-și petreacă împreună timpul liber, aproape de casă, sunt cele mai puternice catalizatoare de solidaritate și simț civic. Sunt și cele mai sigure.

Însuflețește un cartier:


În luna mai, 2018, ieșenii și aleșii lor vin la aceeași masă, ca să dea viață cartierelor, iar viața orașului, să poarte semnătura cetățenilor.

1.

Mai întâi, ieșenii se gândesc la soluții care le fac viața în cartier, mai frumoasă. Pornesc de la ce-i doare cel mai tare, când vor să iasă din casă, dar nu-și doresc să ajungă în centru sau să cumpere ceva. Schițează un plan de acțiune vindecător și fac publică ideea lor.

2.

Apoi, inițiatorii soluțiilor se întâlnesc într-o dezbatere publică cu aleșii lor și alți ieșeni. Prezintă ideile și discutăm despre cum pot fi implementate cu sprijinul administrației locale. Reprezentanții invitați adoptă una sau mai multe propuneri.

3.

Începe procesul de lucru
colaborativ. Alți ieșeni se alătură inițiatorilor și aleșilor care au adoptat o propunere. Se formează grupuri de lucru deschise, în care poate oricine să intre. Soluțiile adoptate sunt implementate transparent, prin contribuțiile tuturor – în timp, talent, aptitudini și alte resurse.

 

Aleșii locali lucrează cot la cot cu ieșenii și înlesnesc implementarea.
• Noi facilităm comunicarea în grupurile de lucru și moderăm procesul până la capăt, ca ideile și activitățile să curgă fără bariere.
•Soluția implementată este opera colaborativă a ieșenilor care fac din Iași, orașul în care se întâmplă exact ceea ce-și doresc cetățenii să se întâmple.
• Alți ieșeni sunt inspirați de precedent. Iașul devine un puzzle în care piesele sunt create colaborativ, de ieșeni.

Intră în joc!
Contribuie la fondul de soluții pentru Cartiere Sociabile!Propune o soluție și implementeaz-o colaborativ, cu ajutorul aleșilor. Noi facilităm procesul prin care în Iași, se întâmplă exact ceea ce ce vrei tu să se întâmple!

Gândește-te la ce te doare cel mai tare când vrei să ieși în oraș, fără să te îndepărtezi de casă sau să fii nevoit să cumperi ceva. Imaginează o soluție care să vindece. Ține cont de câteva jaloane care să-ți ghideze exercițiul de gândire.

Gândește-te la o idee sau o soluție care:

• vine în întâmpinarea nevoilor și-a aspirațiilor, pentru cât mai mulți oameni;
• poate fi implementată în aproximativ 6 luni;
• nu presupune schimbări bugetare majore pentru administrația locală.

*Ideile bune pot să nu se încadreze în nici un tipar. Dacă jaloanele mai mult te încurcă, în loc să te ajute, nu le lua în considerare.