Laura Frențescu-Tordai: transformăm Iașul într-o grădină urbană

– Cum vrei să faci din Iași, un oraș pentru oameni?

Prin identificarea zonelor naturale/verzi cu potențial de amenajare pentru petrecerea timpului liber: acolo unde este posibil, se pot amenaja foișoare, grătare publice (cu cișmele și reguli de utilizare) cu băncuțe, măsuțe sau chiar mici grădini urbane, unde se pot cultiva plante (decorative, aromatice, leguminoase) în scop educativ și recreativ.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de așa ceva?

Iașul are nevoie de cât mai multe zone „de cartier”, unde să poți ieși și să te simți bine. Aceste zone pot fi intergeneraționale. Ne-am putea imagina că bunicuțele de la bloc au grijă de copiii ieșiți la joacă sau îi învață despre plante și cultivarea lor. Asemenea zone relaxante, cât mai aproape de locuința fiecăruia, duc la diminuarea stresului și, în același timp, oferă posibilitatea vecinilor de socializa și de a se cunoaste mai bine.

– Cam câți oameni ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

În funcție de câte zone de acest fel pot lua naștere, toți cei ce locuiesc în vecinătatea imediată (la un careu de blocuri cu 10 scari, 16 apartamente de scară și aproximativ 3 locatari per apartament => aproximativ 450 persoane beneficiare per careu relaxant).

– Cum poate fi implementată soluția?

Cetățenii înregistreaza zona lor, cu potențial de amenajare. Propun dorințele lor spre amenajare (fie vor banci, fie vor un foișor, fie vor să facă grădini, ori sunt condiții pentru amenajarea unui grătar public).
Municipalitatea oferă ajutor: verifică și dă autorizatii, pune la dispoziție băncuțe, dale, grătare standard, eventual, materie primă (exemplu: foișoare preconstruite) pentru ca doritorii să își construiască ei amenajarea dorită.

– În cât timp ar putea fi implementată soluția?

Cetățenii (organizați în grupuri de inițiativă pentru fiecare zonă) pot face propunerile de reamenajare a unor spații identificate într-o perioadă care nu depășește o lună. Zonele cu mai multe mențiuni/susținători au șansele cele mai mari de a fi aprobate. În acest timp, Primăria poate pregăti bancuțe și alte obiecte de mobilier urban necesare. În următoarea lună este luată decizia în privința zonelor în care va fi aprobată reamenajarea, a planurilor de reamenajare și sunt furnizate materialele. Încă o lună este necesară pentru ca cetățenii să implementeze proiectele de reamenajare în zonele în care locuiesc.

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Municipalitatea poate furniza materiale necesare amenajării zonelor relaxante (băncuțe, dale, grătare etc.).
Cetățenii sunt responsabili să își amenajeze zona în care trăiesc.

– Calculează un buget estimativ pentru implementarea proiectului.

Un buget de 500 de euro per zonă amenajată ar putea acoperi 10 băncuțe (eventual, realizate după un model simplu, la un atelier local) sau băncuțe cu masă ori grătar.

Intră în dialog cu Laura Frențescu-Tordai
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.

Află mai multe despre „Cetățenii dau viață spațiului public” și intră în jocul revitalizării urbane care pornește de la cetățeni.