Laura Chihaia: Primul Festival de Bunăstare în Iași

– Cum vrei să faci din Iași, un oraș pentru oameni?

Propun să activăm cartierele din Iași (parcuri, centre de cartier, esplanade și străzi) organizând primul Festival de Bunăstare. Prin ateliere, workshop-uri și târguri de stradă care celebrează starea de bine holistică, echilibrul și armonia, resuscităm orașul pentru câteva zile și normalizăm o abordare luminoasă asupra vieții în comunitate.

Festivalul are ca temă generală, sănătatea holistică (trup-minte-spirit), iar activitățile sunt susținute de terapeuți, psihologi sau facilitatori în domeniul sănătății, dar nu numai.
Ateliere, workshop-uri și manifestări de stradă vor activa Iașul în primul său festival de felul acesta. Orașul va fi cuprins într-o rețea de evenimente stradale care radiază armonie, activează renașterea cartierelor și regenerează ieșenii, apropiindu-i prin experiență directă, de un stil de viață sănătos.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de așa ceva?

Iașul trece printr-o perioadă înfloritoare – înregistrează creștere economică și se dezvoltă din ce în ce mai mult. E un oraș cu mult potențial. Am trăit în Iași aproape toată viața și observ că atrage diversitate și oameni talentați. Spațiile acoperite, precum centrele de cartier, dar și parcurile și terasele din cartiere pot fi redate comunității, pentru activități care să cultive capacitatea ieșenilor de regenerare – a sinelui și a colectivității din care fac parte.

– Cam câți oameni ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

Un festival bine conceput și promovat, astfel încât să activeze cât mai multe zone din oraș, poate fi trăit de mii de ieșeni, care să descopere, astfel, metode, instrumente și abordări pentru o viață sănătoasă și armonioasă.

– Cum poate fi implementată soluția?

Este nevoie, mai întâi, ca toți practicienii – terapeuți, psihoterapeuți, antrenori în diferite domenii, care vizează sănătatea holistică – să fie coagulați într-un grup de inițiativă, pentru a devlota conceptul festivalului. Creatorii de mici minunății organice (săpunuri, ape parfumate, uleiuri esențiale etc.) fermieri locali, bucătari și creatori de rețete alimentare care pun accent pe sănătate și echilibru sunt, la rândul lor, mobilizați să contribuie la dezvoltarea conceptului și a experiențelor pe care le pot oferi târgurile de stradă prilejuite de festival. Odată ce conceptul este rafinat, grupul de inițiativă poate începe să construiască proiectul propriu-zis (invitați, activități, calendar, spații de desfășurare etc.) În funcție de ritmul de acoperire a nevoilor financiare care vor fi declinate din proiect și, de asemenea, în funcție de disponibilitatea spațiilor adecvate, festivalul se poate închega relativ ușor: în Iași, comunitatea celor care vor să practice stiluri de viață sănătoase este în creștere, dar evenimentele dedicate acestui grup social sunt încă rare și de mică amploare.

– În cât timp ar putea fi implementată soluția?

Depinde de ritmul de coagulare a grupului de lucru.
Cu o echipă dinamică, un an este suficient.

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Administrația locală poate facilita identificarea zonelor urbane în care se pot desfășura activitățile festivalului, astfel încât Iașul să devină, pe parcursul evenimentului, o rețea de bunăstare și echilibrare. De asemenea, este important ca administrația locală să ofere aceste spații fără a crea o presiune financiară asupra grupului de inițiativă. Este,
de asemenea, evident, că grupul va avea nevoie de consilierea funcționarilor publici, pentru a parcurge procesele administrative (obținerea avizelor de la diferite instituții).

Grupul de lucru are nevoie să înglobeze practicieni din domeniul sănătății holistice, producători de produse organice, dar și persoane cu experiență în managementul unui festival și, foarte important, creativi care să creeze campanii de comunicare eficiente, pe tot parcursul proiectului. Deoarece nu este o inițiativă privată, ci una cetățenească, inclusiv procesul de coagulare a comunității și munca investită benevol de ieșenii care se alătură, trebuie să ajungă în conștiința a cât mai multor oameni. În felul acesta, procesul de organizare devine parte integrată din festival – un festival organizat de comunitate, pentru a celebra armonia și echilibrul.

– Calculează un buget estimativ pentru implementarea proiectului.

Costurile vor fi estimate odată cu definirea proiectului și, respectiv,
a nevoilor financiare pe care le vor avea actorii implicați – invitații care vor oferi experiențele de bunăstare participanților la festival.

Intră în dialog cu Laura Chihaia
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.

Află mai multe despre „Cetățenii dau viață spațiului public” și intră în jocul revitalizării urbane care pornește de la cetățeni.