Alexandru Sescioreanu: parcuri de (educație prin) joacă în Iași

– Cum vrei să faci din Iași, un oraș pentru oameni?

Mi-ar plăcea să văd că locurile special amenajate ca parcuri de joacă pentru copii sunt mai active. Joaca tinde să se mute într-un spațiu oarecum virtual și puțin pasiv, iar educația pentru viață, provocările și pasiunile au un loc destul de restrâns în spațiul public. În același timp, parcurile existente au un aspect cel puțin, părăsit.

Totodată, cred că tinerii, în general (și copiii, mai ales) nu sunt consultați în momentul în care sunt concpeute aceste spații pentru ei. Dacă i-am asculta, am fi uimiti de ideile pe care unii dintre ei le-ar avea pentru Iașul viitor. Cred că, în funcție de diferitele pasiuni comune ale copiilor, am putea înlocui părculețul clasic pentru joacă, cu unul mai bine integrat în oraș și adaptat la nevoile actuale ale acestora.

– De ce crezi că Iașul are nevoie de așa ceva?

– pentru că orașele sunt cumulul manifestărilor propriilor locuitori, iar spațiile special create pentru aceste manifestări nu există în Iași
– pentru că e nevoie de locuri în care copiii să se relaxeze activ și să se pregătească pentru viață
– pentru că viitorul comunității sunt copiii
– pentru că este ignorat momentan, aportul creativ al copiilor la modelarea viitorului Iași

– Cam câți oameni ar beneficia de soluția ta sau ce grup-țintă vizezi?

5000 de copii

– În cât timp ar putea fi implementată soluția?

3-4 luni

– Care sunt nevoile proiectului? (De exemplu, ce-ar putea face autoritățile locale și ce pregătire ar trebui să aibă oamenii din grupul de lucru?)

Nevoi la care poate răspunde administrația:
– punerea la dispoziție a unuia sau mai multor spații în oraș
– co-finanțare
– eliberarea avizelor și autorizațiilor necesare implementării proiectului

Oamenii din grupul de lucru ar putea:
– face focus-grupuri cu copii care împărtășesc pasiuni comune
– ar putea împărtăși din cunoștintele lor
– ar putea construi o comunitate a celor care se pot ocupa de întreținerea acestui proiect (împreună cu cei care îl folosesc)
– pot organiza evenimente tematice (pe toata perioada anului) în aceste spații.

Intră în dialog cu Alexandru Sescioreanu
Dacă și tu ai nevoie de soluția aceasta sau ai o idee despre cum poate fi implementată mai eficient, sparge gheața și solidarizează-te. Nu discredita soluția propusă, poartă un dialog constructiv și contribuie la un oraș cu oameni mai atenți unii la alții și mai sensibili la nevoile comune.

Află mai multe despre „Cetățenii dau viață spațiului public” și intră în jocul revitalizării urbane care pornește de la cetățeni.